Miód Spadziowy Liściasty Polski
Miód ze spadzi liściastej jest niemal równie cenny, co spadziowy iglasty. A przy tym jest zazwyczaj wyraźnie tańszy!
(O szczegółach przeczytasz pod listą dostępnych w naszym sklepie miodów).
Spadziowy miód uważany jest dziś za najszlachetniejszy i zdrowy. Uwierzysz, że dawniej uchodził za najgorszy i najtańszy? Tak było. Dlaczego tak nie jest? Bo badania na przestrzeni XX wieku wykazały, iż jest cenniejszy, niż miody jasne.
Oto jeden z powodów, dla których miód spadziowy jest droższy.
Drugi powód jest taki: niezależnie od tego, ile pszczelarz i jego pszczoły się by się nie napracowali, to miód ze spadzi będzie jeśli... „niebo przyzwoli na spadź”. A jak „niebo nie przyzwoli”, to nie będzie. Patrz rok 2020, w którym miodu ze spadzi było... jak na lekarstwo. (Zbiory jednej z zaufanych pasiek, która zaopatruje nasz sklep internetowy nie wyniosły 500 kg, ani nawet 300 kg, jak w latach wcześniejszych, lecz... 0 kg).
Ryzyko, jakie dla zdrowia i siły rodziny pszczelej stanowi pozyskiwanie miodu spadziowego jest trzecią przyczyną jego wyższej ceny.
Można dodać jeszcze czwartą: miód spadziowy jest bardzo poszukiwany. Wynika to wprawdzie z pierwszych trzech powodów, jednak tak się jakoś złożyło, że większość osób chce kupić miód spadziowy iglasty. Nie mając chyba świadomości, że ten ze spadzi liściastej jest niemal równie cenny! (Chociaż – dla jednych to minus, dla innych plus - nie tak charakterystyczny w smaku). A przy tym jest zazwyczaj wyraźnie tańszy.
Jak powstaje miód spadziowy liściasty?
Naturalny miód spadziowy powstaje praktycznie w ten sam sposób, niezależnie od tego, czy jest iglasty, czy liściasty. Na drzewach pasożytują drobne owady, takie jak mszyce, czerwce lub miodunki. Ich słodka wydzielina, jako tzw. rosa miodowa, osiada na zielonych pędach, liściach i gałązkach drzew – w tym przypadku – drzew liściastych.
W Polsce najczęściej spadź liściasta pochodzi z dębów, lip, brzóz, topoli i klonów, rzadziej z wiązów, jaworów czy buków (lub innych, mniej typowych gatunków drzew, a czasem nawet z roślin zielnych takich jak żyto i trzciny).
Pszczoły przenoszą spadź do ula, wzbogacając enzymami i związkami produkowanymi przez ich organizmy. A kiedy miód spadziowy liściasty jest już dojrzały, wydobywa się go z plastrów za pomocą miodarki (wirówki).
Miód spadziowy liściasty i jego dobroczynne właściwości
Wprawdzie ogólnie polski miód spadziowy z drzew liściastych nie wykazuje tak wysokich właściwości antybiotycznych jak ten z drzew iglastych, ale warto pamiętać, iż późne miody mają zwykle wyższą aktywność antybiotyczną, niż wczesne. Jest zatem możliwe kupno odmiany spadziowej liściastej zebranej na przełomie sierpnia i września, która będzie miała wyższą aktywność antybiotyczną, niż np. odmiana ze spadzi iglastej zebrana w czerwcu.
Spadziowy miód liściasty charakteryzuje się o wiele większą zawartością składników odżywczych niż nektarowe. Są to m.in.: kwasy organiczne, enzymy, wielocukry, związki mineralne. Zawiera wiele mikroelementów takich jak: fosfor, wapń, sód, potas, magnez, żelazo, flawonoidy, związki fenylowe oraz witaminy z grupy B.
Dobre miody spadziowe liściaste ze względu na swoje działanie diuretyczne (moczopędne), dezynfekujące, przeciwzapalne i spazmolityczne doskonale sprawdzają się jako środek wspomagający leczenie chorób układu moczowego, dróg żółciowych, wątroby, jelit oraz stawów.
Łagodzą tak stany zapalne jelit, jak i bóle żołądka. Regulują proces przemiany materii (pomagają odtruć i oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, a także pozbyć się trujących substancji takich jak tytoń, związki alkoholi oraz metali ciężkich).
Miód ze spadzi liściastej wspomaga leczenie dolegliwości układu oddechowego. Poprawia naturalną odporność organizmu, dlatego też zalecany jest dla osób po kuracjach antybiotykowych.
Miód spadziowy liściasty – delikatnie korzenny zapach i łagodnie żywiczny smak
Naturalne płynne miody ze spadzi liściastej są koloru zielono-herbacianego, ciemnoczerwonego, jasno- lub ciemnobrązowego (chociaż z dębu będzie jeszcze ciemniejszy).
Po procesie krystalizacji miody spadziowe liściaste zmieniają nieco swoją barwę. Stają się mniej lub bardziej jasno brązowe z odcieniami szarości lub zieleni.
Ich aromat jest raczej łagodny, lekko korzenny (mi osobiście często przypomina trochę zapach melasy – ale to zależy, z jakiej jest spadzi).
Miody spadziowe liściaste są mało słodkie. W przypadku niektórych z nich da się wyczuć posmak korzenny, żywiczny lub cierpkawy. Ale ogólnie tak jak w zapachu, również w smaku są łagodne (zwłaszcza jak na spadziowe!).
Tradycyjny miód spadziowy liściasty ma konsystencję dość lepką i gęstą; jest cięższy od nektarowych. Krystalizuje się drobno- lub średnioziarniście. W różnym tempie (tzn. jeden wolniej, drugi szybciej, w zależności od okresu zbioru i odmiany pożytku).
Miód spadziowy liściasty w domowej kuchni
Naturalne miody spadziowe, jakie oferuje nasz sklep internetowy doskonale komponują się z wytrawnymi, ale niezbyt tłustymi serami o średniej masie.
Miód spadziowy jest doskonałym składnikiem sosów do sałatek i mięs (zwłaszcza dzikich zwierząt, takich jak sarna lub dzik) oraz marynat. Pasuje również do glazurowania mięsa na barbecue. Ciekawie smakuje rozsmarowany na kanapce oraz jako dodatek do ciast i kruchych ciasteczek.
Nie bój się miodów ze spadzi liściastej. Większość z nich nie ma aż tak charakterystycznego, nietypowego smaku, jak te ze spadzi iglastej, a jednocześnie nie są tak mdłe i „po prostu słodkie”, jak wiele miodów nektarowych.
Zdrowa słodycz z charakterem – tak w największym skrócie można określić miód spadziowy liściasty.
dostawa od 5,90 zł