Menu
Szukaj
Koszyk

Miód na Grypę

Filtry
Podkategorie i filtry
Filtry

w kategorii: Miód na Grypę

Podkategorie
Wróć do: Jaki miód na co?
  • Miód na Grypę

Wybrane Filtry

Marka
10
1
1
3
2
1
3
Więcej opcji (14)
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
33
3
9
1
1
0
Kraj pochodzenia:
47
0
0
0
0
0
Pokarm pszczół:
35
6
4
2
0
Rocznik
19
18
5
3
2
0
0
Pora roku
7
36
4
Dostępność
13
9
12
Więcej opcji (2)
Promocja
20
31

Miód na Grypę

Produkty: 51

Grypa to jedna z najpowszechniej występujących chorób, której objawy są zbliżone do tych obecnych w czasie przeziębienia. W przeciwieństwie do przeziębienia grypa objawia się jednak nagłym i ostrym początkiem (szczególnie gorączką), a katar występuje w mniejszym nasileniu. Choroba może powodować poważne powikłania, takie jak zapalenie płuc, dlatego warto wzmocnić swoją odporność, by zmniejszyć ryzyko zachorowania. Jednym ze sposobów wsparcia organizmu jest wprowadzenie miodu do codziennej diety. Jaki miód jest najlepszy na infekcje?

Produkty: 51
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
77,00 zł
39,00 zł
63,20 zł
Najniższa cena: 69,52 zł
56,70 zł
Najniższa cena: 63,00 zł
59,00 zł
79,00 zł
53,10 zł
Najniższa cena: 53,10 zł
53,10 zł
Najniższa cena: 59,00 zł
39,78 zł
Najniższa cena: 42,12 zł
59,40 zł
Najniższa cena: 55,80 zł
89,10 zł
Najniższa cena: 89,10 zł
119,70 zł
Najniższa cena: 133,00 zł
59,00 zł
68,00 zł
45,00 zł
49,00 zł
44,00 zł
62,00 zł
69,00 zł
79,20 zł
Najniższa cena: 79,20 zł
39,00 zł
39,00 zł
99,00 zł
39,00 zł

Grypa – przyczyny, objawy, leczenie 

Grypa jest zakaźną chorobą wirusową, która najczęściej atakuje w okresie jesienno-zimowym. Najskuteczniejszą metodą jej zapobiegania jest szczepienie. Warto też wspierać odporność, dbając o całoroczną profilaktykę, która polega m.in. na zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej.

Przyczyny 

Czynnikiem wywołującym chorobę jest wirus grypy typu A, B lub C. Grypę sezonową najczęściej wywołują wirusy typu A (zwłaszcza H1N1 i H3N2), a w mniejszym stopniu wirusy typu B. Najrzadziej występuje typ C, który odpowiada za łagodne zachorowania. Przechorowanie grypy nie daje trwałej odporności, dlatego można na nią chorować wiele razy. Wirusy grypy przenoszą się drogą kropelkową.

Objawy

Do najpowszechniejszych objawów grypy zaliczamy gorączkę, dreszcze, nieżyt gardła, suchy kaszel, ból mięśni, ogólne zmęczenie, katar, obrzęk śluzówek nosa i ból głowy. Grypa ustępuje zwykle samoistnie po 3-7 dniach, jednak kaszel i uczucie rozbicia mogą się utrzymywać nawet powyżej 2 tygodni. Do 50% zakażeń przebiega bezobjawowo. Grypa nie zawsze ustępuje – objawy mogą się nasilić i doprowadzić do groźnych powikłań. Objawy takie jak długo utrzymująca się gorączka, trudności w oddychaniu czy bóle w klatce piersiowej należy skonsultować z lekarzem.

Leczenie

Leczenie jest z reguły objawowe. Polega na odpoczynku, przyjmowaniu dużej ilości płynów oraz stosowaniu leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Ważna jest również izolacja chorego, gdyż grypa jest chorobą zakaźną.

Jaki miód na infekcje?

Za najlepszy miód na grypę uznawany jest miód akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, faceliowy, gryczany, malinowy, nawłociowy, spadziowy, borówkowy, leśny, tymiankowy, fasolowy i kruszynowy.

Kłosińska (2020) podaje też, że wyciągi z propolisu są skutecznym środkiem zwalczającym wirusy grypy. Jego działanie przeciwdrobnoustrojowe wynika przede wszystkim z zawartości flawonoidów i kwasów fenolowych. W przytaczanym przez autorkę badaniu wirusem grypy zarażono myszy – jednej grupie przed zakażeniem spryskano gardła propolisem, co zahamowało rozwój choroby.

W łagodzeniu infekcji pomocne mogą być też odsklepiny woskowe, czyli wierzchni element plastra, który pszczelarz zrywa przed wirowaniem miodu. Ten produkt pszczeli wspomaga leczenie zatok, chorób gardła i przełyku, a dzięki dużej aktywności antybiotycznej i działaniu wykrztuśnemu może być też stosowany pomocniczo w przeziębieniach i grypie. Odsklepiny są przeznaczone do żucia – Gałuszka (1998) zaleca przeżuwanie przez 15 minut 4-6 razy dziennie w okresie infekcji, a także 1-2 razy dziennie przez 2 miesiące poprzedzające okres występowania infekcji.

Ile miodu jeść, by wzmocnić odporność?

Ilość zalecanej dziennej porcji zależy przede wszystkim od wieku – miód można wprowadzić już do diety rocznego dziecka (ze względu na ryzyko botulizmu nie należy go jednak podawać niemowlętom) i spożywać przez całe życie.

 

Zalecana dzienna dawka:

  • dzieci w wieku 1-2 lat: 1-2 łyżeczki miodu rozpuszczone w mleku,
  • dzieci w wieku 3-6 lat: 3 łyżeczki,
  • dzieci w wieku 6-12 lat: 6 łyżeczek,
  • dzieci starsze: 2-4 łyżki stołowe,
  • dorośli prowadzący przeciętny tryb życia: 3-5 łyżek stołowych,
  • dorośli po 70. roku życia: 1-2 łyżki stołowe rozpuszczone w wodzie,
  • osoby ciężko pracujące fizycznie lub umysłowo: dodatkowo 1-2 łyżki w czasie wysiłku.

 

Warto również pamiętać o tym, że działanie miodu osłabiają wysokie temperatury, dlatego nigdy nie spożywaj go z gorącą herbatą czy mlekiem. W wysokich temperaturach wszystkie enzymy i witaminy termolabilne ulegają rozkładowi, dlatego dodawaj miód do napojów przestudzonych, których temperatura nie przekracza 40°C.

 

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

Bestsellery