Miód na Wątrobę
Podkategorie i filtry
Filtry
w kategorii: Miód na Wątrobę
Wybrane Filtry
Cena
Marka
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
Kraj pochodzenia:
Pokarm pszczół:
Rocznik
Pora roku
Dostępność
Promocja
Wątroba to największy gruczoł w organizmie człowieka, który stanowi część układu pokarmowego i pełni około 200 różnych funkcji w organizmie człowieka, m.in. produkowanie glukozy, gromadzenie zapasów witamin i minerałów (A, D, B12, żelazo), usuwanie toksyn, wytwarzanie żółci i neutralizację drobnoustrojów.
Wątroba ma również duże zdolności regeneracyjne, gdyż jej komórki potrafią bardzo szybko odbudować się po działaniu alkoholu, wirusów czy leków. Nieprawidłowy styl życia może jednak prowadzić do uszkodzenia tego narządu. Warto więc wiedzieć, w jaki sposób można wspierać wątrobę na co dzień. Czy miód jest dobry na wątrobę? Nawet bardzo! Szczegóły znajdziesz poniżej.
Lista produktów
Najczęstsze problemy z wątrobą
Wątroba jest narażona na wiele chorób, m.in.:
- Stłuszczenie wątroby – może mieć podłoże alkoholowe lub niealkoholowe. Ten drugi typ często towarzyszy innym chorobom, takim jak cukrzyca, otyłość, insulinooporność, celiakia czy nieswoiste choroby zapalne.
- Marskość wątroby – choroba degeneracyjna polegająca na uszkodzeniu komórek wątrobowych. Jej najczęstszymi przyczynami są nadmierne spożywanie alkoholu i zakażenie wirusem HBV i HCV. Zmian wywołanych marskością nie da się cofnąć ani wyleczyć, a jedyną skuteczną metodą leczenia jest przeszczep.
- Zapalenie wątroby – do tej grupy zaliczamy zapalenie wątroby typu A, B, C, D i E. Jest to choroba zakaźna o ciężkim przebiegu, a jej objawy często przypominają grypę. Wyróżniamy również zapalenie wątroby poalkoholowe, toksyczne i polekowe.
Objawy chorób wątroby są różnorodne. Sama wątroba nie boli, gdyż jej miąższ nie jest unerwiony. Może natomiast wystąpić ból w prawym podżebrzu wywoływany przez uciskanie sąsiadujących z nią tkanek.
Czego nie lubi wątroba?
Aby chronić wątrobę, warto unikać czynników, które jej szkodzą, takich jak:
- alkohol – blokuje przemianę białek, tłuszczy i glukozy, osłabia i uszkadza wątrobę, a nadmierne spożywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia lub marskości wątroby,
- czerwone mięso – obciąża pracę wątroby, dlatego nie należy go spożywać częściej niż 2 razy w tygodniu,
- tłuste potrawy – obciążają pracę wątroby i żołądka,
- ostre przyprawy – wątroba ma problemy z trawieniem pieprzu, papryczki chili i sosów na bazie octu (np. ketchup, musztarda), dlatego stosuj je z umiarem,
- leki – każdy lek musi być zmetabolizowany przez wątrobę, dlatego ich nadmiar może być szkodliwy dla organu,
- nadwaga i brak ruchu – otyłość prowadzi do stłuszczenia wątroby.
Czy miód jest dobry na wątrobę?
Miód może korzystnie wpływać na wątrobę i drogi żółciowe. W związku z tym, że zawiera dużą ilość glukozy i fruktozy, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę. Glukoza odżywia komórki wątrobowe i odgrywa ważną rolę w procesie odtruwania organizmu. Z kolei fruktoza niemal całkowicie wykorzystywana jest do syntezy glikogenu, który jest następnie magazynowany w wątrobie – w ten sposób dochodzi do przyspieszenia przemiany materii w tkankach oraz zwiększenia czynności ochronnej narządu. W miodzie występuje również cholina, która obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa wydzielanie żółci (Hołderna-Kędzia, Kędzia: 2002). Wiele osób zastanawia się, czy można jeść miód przy stłuszczonej wątrobie – wprowadzenie miodu do codziennej diety może wesprzeć pracę tego narządu.
Do odmian polecanych na wątrobę zaliczamy przede wszystkim miód rzepakowy, mniszkowy, gryczany, spadziowy, słonecznikowy, faceliowy, malinowy, wielokwiatowy, sosnowy, tymiankowy, ostropestowy i leśny. Wybór jest więc naprawdę spory, a wszystkie wymienione miody znajdziesz w naszej ofercie.
Jedną z najczęściej polecanych roślin na wątrobę jest ostropest plamisty (Silybum marianum L.), który w medycynie ludowej od dawna stosowany jest w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, a nawet jako odtrutka na jad węża, zatrucie grzybami czy nadmiar alkoholu. Wszystko ze względu na zawartą w nim sylimarynę – środek hepatoprotekcyjny o właściwościach przeciwwłóknieniowych, immunomodulujących, przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Preparaty z sylimaryną są stosowane pomocniczo przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej i żółtaczce. Przy dolegliwościach ze strony wątroby warto więc sięgnąć po miód ostropestowy, który należy do miodów o wyrazistym smaku z wyczuwalną nutą gryki.
Na wątrobę dobry jest nie tylko miód, ale też inne produkty pszczele, takie jak propolis, pierzga czy pyłek kwiatowy. W literaturze szczególne miejsce poświęcono temu ostatniemu. Pyłek kwiatowy normalizuje przemianę białek, która w schorzeniach wątroby ulega zaburzeniu, a także odnawia uszkodzoną mikrostrukturę organu. Wykazuje również działanie osłaniające na komórki wątroby: w procesach zapalnych, toksycznych, pourazowych i polekowych. Pomocny w bakteryjnych i wirusowych zapaleniach wątroby, toksycznych uszkodzeniach na tle przewlekłego alkoholizmu, marskości, zaniku wątroby i stanach pourazowych. Najlepiej łączyć pyłek z innymi produktami pszczelimi, takimi jak miód mniszkowy i rzepakowy, propolis i mleczko pszczele (Gala: 1994).
dostawa od 5,90 zł