Miód Mniszkowy Polski
Ciekawa propozycja wśród wielu naszych wspaniałych pszczelich darów - prawdziwy miód mniszkowy. Należy do miodów które krystalizują drobnoziarniście i nie robią się zbyt twarde, zwykle łatwo go rozsmarować. Niełatwo jest go pozyskać, co czyni go wyjątkowym. Niektórzy uważają, że naturalny miód mniszkowy jest jednym z najsłodszych. Oprócz tego, ma lekko wyczuwalny, charakterystyczny aromat z kwiatów mniszka lekarskiego. Jego barwa jest raczej jasna, kremowa, o żółtym lub pomarańczowym odcieniu (w zależności od konkretnej partii; z każdego ula otrzymujemy inną, jedyną w swoim rodzaju!).
Z czego powstaje miód mniszkowy?
Miód mniszkowy produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale Weber ex F.H. Wigg.), znanego również jako mniszek pospolity. Jest to roślina z rodziny astrowatych, która występuje na łąkach, trawnikach, pastwiskach, przydrożach i miejscach ruderalnych.
Jego łacińska nazwa prawdopodobnie pochodzi z języka arabskiego, w którym słowo tharakchakon oznacza ‘roślinę o gorzkim smaku’ – w mniszku znajduje się bowiem gorzka taraksacyna. W literaturze występują też nawiązania do łacińskiego teraxis, które oznacza ‘chorobę oczu’ – mniszek bywał bowiem używany w tego rodzaju schorzeniach. Skąd więc wzięła się polska nazwa? Jest ona związana z XVI-wiecznym caput monachi, co tłumaczy się jako ‘głowa mnicha’.
Termin kwitnienia mniszka lekarskiego przypada na okres od kwietnia do lipca. Kwitnienie trwa ok. 2 tygodnie i może się powtórzyć latem lub jesienią, choć wtedy nie jest już tak intensywne. Wydajność miodowa mniszka to 20-45 kg/ha, a wydajność pyłkowa sięga do 300 kg/ha.
Po uszkodzeniu roślina wydziela biały sok mleczny, który zostawia plamy na skórze i ubraniach. Kwiatostany mniszka zamykają się po południu i w czasie deszczu, chroniąc w ten sposób nektar i pyłek przed deszczem oraz rosą.
Mniszek lekarski a mlecz – czym się różnią?
Mniszek lekarski często bywa mylony z mleczem – należy jednak wiedzieć, że są to dwie różne rośliny. Podczas gdy mniszek po przekwitnięciu zamienia się w dmuchawiec, mlecz przekształca się w zamknięty pąk. Różnice widoczne są również w liściach – liście mniszka można rozpoznać dzięki temu, że są głęboko powycinane. Ma on również wychodzącą z ziemi rozetę, podczas gdy mlecz ma tylko jedną łodygę z odchodzącymi bocznymi pędami.
Cechy miodu mniszkowego
Jak już wspomnieliśmy na wstępie, każda partia miodu mniszkowego nieco się od siebie różni – dotyczy to zresztą wszystkich miodów naturalnych. Jego cechy opisywane są najczęściej w następujący sposób:
- smak – jeden z najsłodszych miodów,
- zapach – aromat kwiatów mniszka lekarskiego,
- kolor – kremowy, o żółtym lub pomarańczowym odcieniu,
- konsystencja – przed krystalizacją jest bardzo gęsty, ciągliwy; po krystalizacji (która zachodzi szybko) konsystencja staje się drobnoziarnista i niezbyt twarda, łatwa do rozsmarowania.
Miód mniszkowy polski jest ceniony za swoje walory zdrowotne. Wynika to z faktu, że w kwiatach i liściach mniszka znajdują się cenne substancje, takie jak karotenoidy, kwas askorbinowy, witamina B2, cholina, saponiny, proteiny, żelazo, potas, mangan i fosfor.
Na co jest miód mniszkowy?
Naturalny miód mniszkowy polski jest chętnie wybierany ze względu na właściwości przypisywane mniszkowi lekarskiemu. W przeszłości ziele tej rośliny było stosowane do wybielania plam wątrobowych i piegów, a także jako antidotum na ukąszenie skorpiona.
Miód z mniszka lekarskiego jest popularny wśród osób ceniących wyjątkowo słodkie odmiany. Jednak nie tylko warto go mieć ze względu na ciekawy smak, bowiem jest stosowany na wiele dolegliwości jako naturalne lekarstwo. Na co jest dobry miód mniszkowy? Na przykład na choroby serca, problemy z układem trawiennym czy podwyższony cholesterol. Szczególnie sprawdzi się osobom cierpiącym na dolegliwości związane z wątrobą i woreczkiem żółciowym, ponieważ zawiera cholinę. Dlatego też polecamy go nie tylko na Twój własny użytek, ale też na przykład jako pomysł na przemyślany upominek dla kogoś, o kogo zdrowie chcesz zadbać.
Miód mniszkowy i jego właściwości:
- wspiera leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych,
- pomaga w chorobach reumatycznych i niedokrwistości,
- polecany w schorzeniach żołądka, zaburzeniach trawienia i chorobach jelit,
- stanowi wsparcie dla organizmu w stanach wyczerpania psychofizycznego,
- pomocny w chorobach nerek i dróg moczowych.
W wyżej wymienionych problemach warto wprowadzić miód mniszkowy do codziennej diety i obserwować rezultaty. Ta odmiana jest bardzo słodka, dlatego doskonale sprawdzi się jako zamiennik cukru.
Miód mniszkowy – przepis
Dużą popularnością cieszy się tzw. miód z mniszka lekarskiego domowej roboty. Oczywiście nie jest to prawdziwy miód – taki mogą wytworzyć wyłącznie pszczoły. Nazwa ta nawiązuje do konsystencji mikstury, którą można otrzymać. My bardziej skłanialibyśmy się ku nazwaniu tego po prostu syropem :)
Przepis na „miód” z mniszka lekarskiego:
Zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego (ok. 200 sztuk), najlepiej na terenach oddalonych od dróg i pól, w słoneczny dzień, przed południem. Potrzebujemy tylko główek, bez łodyg. Wielokrotnie płuczemy kwiaty i odstawiamy na kilka godzin, żeby wyszły z nich wszystkie żyjątka. Następnie wkładamy mniszek do garnka i wlewamy ok. 0,5 litra wody. Gotujemy 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia na 24 godziny. Po tym czasie wsypujemy 0,5 szklanki cukru i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy 2 godziny, aż „miód” zgęstnieje. Przelewamy do słoików i odstawiamy do góry dnem. Taki syrop można na przykład dodawać do herbaty.
Jak stosować miód z mniszka?
Aby czerpać korzyści z właściwości zdrowotnych miodu mniszkowego, stosuj 2-3 łyżeczki dziennie. Jak pić miód z mniszka lekarskiego? Jest to na to kilka sposobów, należy jednak pamiętać o odpowiedniej temperaturze napoju. Temperatura powyżej 60°C sprawia, że miód traci wiele swoich właściwości, dlatego nigdy nie dodajemy go do wrzątku – najlepiej łączyć miód z herbatą lub wodą o temperaturze do 40°C. Miód mniszkowy polski możesz też spożywać w inny sposób, na przykład razem z chlebem. Pamiętaj też, by przechowywać miód w suchym, zacienionym miejscu.
Polski miód mniszkowy – prawdziwy i naturalny
Zapoznaj się z naszą ofertą, w której znajdziesz surowy miód z kwiatów mniszka lekarskiego w szklanych słojach o różnych pojemnościach, na przykład pochodzący z Lubelszczyzny lub z Mazowsza. Jest niefiltrowany, bez sztucznych dodatków i dodatkowego cukru – w pełni naturalny! W naszym asortymencie możesz znaleźć nietuzinkowy wariant z cynamonem, który jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. W sklepie pojawia się również wariant mieszany z wierzbowym - również warty spróbowania. Jeśli cenisz sobie jakość, prawdziwy smak i bogactwo składników odżywczych, a ponadto chcesz wspierać nasze polskie pasieki, to zakupy w naszym sklepie na pewno Cię usatysfakcjonują - zapraszamy do zakupów!
dostawa od 5,90 zł