Miód Malinowy Polski
Chyba żaden miód nie budzi tyle pytań co odmiana malinowa. Ze względu na powszechne występowanie i spożycie malin wiele osób wyobraża sobie, że miód malinowy ma intensywnie różowy kolor. A to nieprawda. Na postrzeganie miodu malinowego wpływa także popularność miodów z dodatkiem liofilizowanej maliny, a nawet pseudo-ziołomiodów malinowych (o czym więcej w dalszej części tekstu). One zaś z prawdziwym miodem malinowym nie mają nic wspólnego. W naszym sklepie internetowym znajdziesz polskie, bioaktywne, surowe (nieprzegrzewane, tj. albo w ogóle niepodgrzewane, albo starannie dekrystalizatowane w bezpiecznej temperaturze) prawdziwe miody malinowe.
Jak powstaje miód malinowy?
Malina właściwa (Rubus idaeus L.) jest rośliną wieloletnią z rodziny różowatych, która w stanie dzikim powszechnie występuje w całej Polsce i Europie – może z wyjątkiem Islandii i Portugalii. Za roślinę uprawną malina uchodzi od IV wieku n.e., a pierwsze uprawy w przyklasztornych ogrodach pojawiły się już w średniowieczu. Choć największą popularnością cieszą się owoce tej rośliny, pszczoły upodobały sobie jej kwiaty, które są białe, zwisłe, zebrane w luźne grona lub wiechy. To właśnie z nich robotnice zbierają nektar na miód, a dzieje się to w okresie kwitnienia maliny – dwa razy w roku, przez 3-4 tygodnie.
Najwięcej malin uprawia się na Lubelszczyźnie i Roztoczu, a pod względem skali produkcji malina to trzeci (po truskawkach i porzeczkach) gatunek owoców jagodowych uprawianych w Polsce. Nasz kraj jest również piątym na świecie i pierwszym w Unii Europejskiej producentem malin. Nic więc dziwnego, że dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju produkty malinowe, wytwarzane zarówno z owoców (np. dżemy, syropy i soki), jak i z nektaru kwiatowego (ulubione miody wielu konsumentów w Polsce!).
Cechy miodu z nektaru malin
Z jednego hektara maliniaka (dzikiego skupiska krzewów malin) pszczoły zbierają nektar, z którego może powstać nawet do 100 kg miodu. Choć jest to wyjątkowo miododajna roślina, miód malinowy polski wcale nie jest produktem, który można łatwo dostać. Dlaczego? Wszystko ze względu na krótki czas kwitnienia maliny letniej, która zaczyna kwitnąć z końcem maja – trwa to zaledwie 3-4 tygodnie. Drugie kwitnienie maliny przypada zwykle na okres od sierpnia do początku listopada – miody pochodzące z tego kwitnienia nazywamy miodami z maliny jesiennej. Oprócz maliny uprawnej w Polsce występuje również odmiana maliny dziko rosnącej.
Jak już ustaliliśmy, barwa miodu malinowego wcale nie jest różowa, lecz (mniej więcej) złocista, a po krystalizacji – zwykle kremowa (mniej lub bardziej - to nie produkt z fabryki :-). Miód malinowy polski krystalizuje umiarkowanie szybko – zwykle w ciągu 3 tygodni. Smak tego miodu jest słodki, delikatny i łagodny, dlatego też bardzo lubią go dzieci. Niektóre miody malinowe wyróżniają się wyjątkową słodyczą, inne mają wyraźny winny posmak, a jeszcze inne są kwaskowate. Przed zakupem warto zapoznać się z opisem danego miodu, który oddaje indywidualne cechy każdego produktu. Jeśli chodzi o zapach, można w nim bez problemu wyczuć kwiaty maliny (nie owoce!). Miód malinowy zaliczany jest do najlepszych miodów nektarowych i często stanowi alternatywę dla miodu lipowego – daj się więc skusić na słoik, póki jeszcze jest dostępny!
Co znajdziemy w miodzie malinowym?
Miód malinowy wyróżnia się wysoką zawartością kwasów organicznych (głównie kwasu jabłkowego, cytrynowego i glukonowego), pektyn, związków fenolowych, witamin z grupy B, witaminy C i minerałów, takich jak potas, fosfor, chlor, magnez, wapń, żelazo, mangan i kobalt.
Jak w każdym miodzie, również w malinowym znajdziemy duże ilości cukrów prostych – w tym przypadku fruktoza przeważa nad glukozą. Jeśli chodzi o cukry złożone, w miodzie malinowym występuje sześć disacharydów i dwa oligosacharydy.
Właściwości miodu malinowego
Miód malinowy ma zarówno walory smakowe, jak i lecznicze. Właściwości najczęściej opisywane w literaturze obejmują:
- działanie odprężające i wzmacniające,
- obniżanie ciśnienia krwi i poprawa krążenia,
- działanie przeciwgorączkowe, antyseptyczne, napotne i rozgrzewające,
- wsparcie w leczeniu niedokrwistości i miażdżycy,
- wzmacnianie układu odpornościowego,
- wspomaganie pracy serca,
- łagodzenie nieżytu żołądka i jelit,
- wsparcie w leczeniu przeziębień i schorzeń górnych dróg oddechowych.
Miód malinowy a miód z maliną – czym się różnią?
Kupując miód malinowy przez internet, bardzo łatwo możesz zostać oszukany. Wynika to przede wszystkim z niewiedzy klientów, którzy nie zdają sobie sprawy z różnicy między miodem malinowym a miodem z maliną. Ten pierwszy jest miodem nektarowym, pozyskiwanym z kwiatów maliny. Natomiast miód z maliną najczęściej jest miodem wielokwiatowym, do którego dodawane są świeże, suszone lub liofilizowane owoce albo malinowy syrop – takie miody są pięknie różowe, ale też nie mają nic wspólnego z prawdziwym miodem malinowym ani jego właściwościami smakowymi, zapachowymi i zdrowotnymi.
Zdarza się również, że pszczoły są dokarmiane syropem malinowym – takie wyroby smakują owocowo, lecz również nie mają nic wspólnego z produktem, jakim jest miód malinowy. Jak rozpoznać ten prawdziwy? Najłatwiej po kolorze: prawdziwy miód z nektaru kwiatów malin nie będzie jaskraworóżowy, lecz złocisty (płynny) lub jasnokremowy (skrystalizowany). Miody z "maliny jesiennej", tj. z drugiego kwitnienia maliny, są ciemniejsze.
W naszej ofercie również znajdziesz miody nektarowe z liofilizowanymi owocami – aby uniknąć nieporozumień, zawsze opisujemy gatunek miodu i dodajemy informację o rodzaju liofilizowanego owocu. Co więcej, miody z dodatkami znajdują się w osobnej kategorii, dlatego nie ma mowy o wprowadzeniu klienta w błąd. U nas miód nazwany malinowym jest zawsze miodem z przewagą nektaru kwiatów malin.
Regionalne miody malinowe
Każdy miód malinowy oferowany przez nasz sklep to produkt polski, bioaktywny i surowy. Dzięki temu, że przywiązujemy ogromną wagę do pochodzenia poszczególnych miodów, robiąc zakupy u nas, masz 100% pewność, skąd pochodzi konkretny słoik.
W naszym sklepie znajdziesz miody malinowe regionalne pochodzące z różnych części Polski, w tym z Mazowsza, Gór Świętokrzyskich, Lubelszczyzny, Pojezierza Drawskiego czy z Kurpiów. Miód malinowy jest produktem rzadkim i unikatowym, stąd też jego dość wysoka cena – za 1 kg trzeba zapłacić 53-70 zł. Ale zdecydowanie warto: w tym smaku zakochają się nie tylko prawdziwi smakosze, lecz również dzieci!
dostawa od 5,90 zł