Menu
Szukaj
Koszyk

Miód Łąkowy Polski

Filtry
Podkategorie i filtry
Filtry

w kategorii: Miód Łąkowy Polski

Podkategorie
Wróć do: Miody Polskie
  • Miód Łąkowy Polski

Wybrane Filtry

Cena
Marka
1
1
6
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
3
3
2
0
0
0
Kraj pochodzenia:
8
0
0
0
0
0
Pokarm pszczół:
5
3
0
0
0
Rocznik
1
1
6
0
0
0
0
Pora roku
2
6
0
Dostępność
5
3
0
Więcej opcji (4)
Promocja
0
8

Miód Łąkowy Polski

Produkty: 8

Miód łąkowy to bogactwo polskich łąk i lasów zamknięte w słoiku. Każdy miód łąkowy smakuje inaczej – pszczelarzom spod Bodzentyna udało się nawet uzyskać miód o orzechowym smaku! Aby stworzyć taki miód, pszczoły pozyskują nektar z wielu łąkowych roślin, takich jak choćby mniszek lekarski, głóg, kruszyna, chaber, akacja, koniczyna, malina, jeżyna czy klon. Możesz więc mieć pewność, że miód łąkowy z różnych lokalizacji będzie miał zawsze unikalne cechy i wyjątkowy smak.

Produkty: 8
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
79,00 zł
69,00 zł
39,00 zł
49,00 zł
69,00 zł
54,00 zł
88,00 zł
87,00 zł

Czym wyróżnia się miód łąkowy?

Miód łąkowy polski jest miodem produkowanym z nektaru roślin rosnących na łąkach, pastwiskach i w pobliskich lasach. Jest to zazwyczaj miód wielokwiatowy lub nektarowo-spadziowy. Miód łąkowy wielokwiatowy ma złocisty kolor i ostry smak. Barwa patoki może wpadać w pomarańcz lub brąz, w zależności od dominujących roślin. Po skrystalizowaniu jest biały, białawo-żółty lub żółty. Wyróżnia się wysoką aktywnością biologiczną oraz różnorodnością czynnych substancji biologicznych. W miodach łąkowych często wyczuwalne są nuty charakterystyczne dla kwiatów, z których zbierany był nektar. Zdarzają się także niespodzianki, takie jak miód łąkowy o orzechowo-mlecznym posmaku, który jest naszym bestsellerem.

Miód łąkowy – właściwości 

Jeśli chodzi o miód łąkowy, jego właściwości wymienia Helena Noskowicz-Bieroniowa w książce Co może miód? Autorka wskazuje, że jest to produkt o znaczących walorach odżywczych, dlatego poleca go osobom w stanach przemęczenia umysłowego i fizycznego. Miód łąkowy ma również działanie odczuleniowe, przeciwzapalne i moczopędne. Warto po niego sięgnąć w stanach zapalnych nerek, w chorobach układu krążenia oraz w celu zwiększenia odporności organizmu przed infekcjami.

Naturalne miody łąkowe z polskich pasiek

Nasza oferta obejmuje wiele rodzajów miodów łąkowych, a każdy z nich wyróżnia się unikalnymi walorami. Mamy miody łąkowe spod Bodzentyna, z Doliny Łyny, z Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego oraz z Biebrzańskiego Parku Narodowego. 

Bestsellerem w naszym sklepie jest miód łąkowy spod Bodzentyna, który wyróżnia się mleczno-orzechowym smakiem. Miód o mlecznym smaku? Dokładnie tak! Też nie wierzyliśmy, dopóki nie spróbowaliśmy. Wielu klientów twierdzi, że ten miód łąkowy polski smakuje jak mleczko w tubce – jedni wyczuwają też posmak orzecha włoskiego, a inni laskowego. Formalnie jest to miód wielokwiatowy, a jego unikalny smak zawdzięczamy roślinom występującym na łąkach pod Bodzentynem. 

W naszej ofercie mamy też miód łąkowo-jodłowy z tej samej lokalizacji. Jest to miód wielokwiatowy z domieszką spadzi iglastej. Aby pozyskać ten wyjątkowy miód łąkowo-leśny pszczelarz wywiózł część pszczół na pożytek jodłowy, lecz wskutek niekorzystnych warunków atmosferycznych trzeba było przewieźć je tam, gdzie reszta pszczół zbierała nektar na słynny mleczno-orzechowy miód łąkowy. W ten sposób udało się stworzyć ten unikalny produkt z domieszką spadzi.

Bodzentyn nie jest jedyną lokalizacją, z której dobieramy produkty do tej kategorii. Warto też zwrócić uwagę na miód łąkowy z Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego – wiele osób twierdzi, że smakuje jak żaden inny, choć jest to oczywiście kwestia indywidualna. Miód ten powstaje z nektaru takich roślin, jak głóg, kruszyna, klon/jawor, malina/jeżyna, koniczyna, chaber i akacja. 

Jego smak jest podobny do miodu augustowskiego łąkowo-bagiennego z pasieki U Alfreda. Ten z kolei pozyskiwany jest z lasów i roślinności bagiennej Biebrzańskiego Parku Narodowego i jego okolic. Zawiera domieszkę spadzi, co wpływa na jego lekko korzenny i mało słodki smak, który bywa gorzkawy, a nawet piekący.

Jak stosować miód łąkowy?

Miód łąkowy, podobne jak inne miody polskie, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się do pieczywa i wypieków, marynat warzywnych i mięsnych, sosów czy napojów. Możesz go również dodawać do herbaty, lecz pamiętaj, by napar był wcześniej przestudzony (najlepiej do ok. 40°C) – zbyt wysoka temperatura pozbawi miód cennych właściwości. Przechowuj go w suchym, zacienionym miejscu i ciesz się jego walorami każdego dnia!

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

Bestsellery