Menu
Szukaj
Koszyk

Miód Tymiankowy Polski

Filtry
Podkategorie i filtry
Filtry

w kategorii: Miód Tymiankowy Polski

Podkategorie
Wróć do: Miody Polskie
  • Miód Tymiankowy Polski

Wybrane Filtry

Cena
Marka
2
2
2
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
5
1
0
0
0
0
Kraj pochodzenia:
6
0
0
0
0
0
Pokarm pszczół:
6
0
0
0
0
Rocznik
4
2
0
0
0
0
0
Pora roku
5
1
0
Dostępność
2
2
2
Więcej opcji (4)
Promocja
6
0

Miód Tymiankowy Polski

Produkty: 6

Gdyby miód tymiankowy w Polsce dało się zbierać tak łatwo jak gryczany, lipowy czy akacjowy, z pewnością byłby równie dostępny i lubiany (a przy tym miałby niższą cenę).

Warto po niego sięgnąć nie tylko ze względu na walory smakowe. Miód tymiankowy, jako jeden z nielicznych, ma działanie antyalergiczne, dlatego sprawdza się w łagodzeniu objawów alergii.

Po miód z nektaru kwiatów tymianku powinny sięgnąć również osoby, które chcą zwiększyć odporność, złagodzić objawy przeziębienia czy wesprzeć pracę układu trawiennego. 

Produkty: 6
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
134,10 zł
Najniższa cena: 141,55 zł
129,60 zł
Najniższa cena: 129,60 zł
68,40 zł
Najniższa cena: 64,80 zł
84,75 zł
Najniższa cena: 84,75 zł
98,10 zł
Najniższa cena: 98,10 zł
111,60 zł
Najniższa cena: 99,20 zł

Jak powstaje miód tymiankowy?

Miód tymiankowy jest miodem letnim, gdyż pszczoły zbierają nektar od czerwca do początku lipca. Ta odmiana pozyskiwana jest z kwiatów tymianku właściwego (Thymus vulgaris L.), znanego również jako macierzanka tymianek lub macierzanka zwyczajna. Roślina ta naturalnie występuje w zachodniej części Morza Śródziemnego (Hiszpania, Francja, Włochy), a także w Grecji i Turcji – najczęściej na podłożu wapiennym, w miejscach skalistych i suchych. Uprawy tymianku znajdują się natomiast w wielu regionach świata, w tym także w Polsce. Krystalizacja miodu tymiankowego przebiega w ciągu 4-18 miesięcy.

Miód tymiankowy – nie tylko grecki

Niektóre miody kojarzone są z konkretnymi regionami świata. Do takich produktów zaliczamy miód tymiankowy, popularny szczególnie w Grecji, Hiszpanii i Włoszech. Jednak wcale nie trzeba sięgać po miód tymiankowy grecki, by spróbować tego rarytasu – nasze lokalne pasieki też produkują tę odmianę! Ze względu na ograniczone występowanie upraw tymianku jest to jednak miód niszowy. Do naszego sklepu trafia ograniczona liczba słoików z polskich pasiek, dlatego warto się pospieszyć, jeśli jeszcze w tym sezonie chcesz spróbować prawdziwego miodu tymiankowego!

Cechy miodu tymiankowego

Miód tymiankowy polski ma kolor ciemnobursztynowy z odcieniem pomarańczowo-czerwonym lub rubinowym. Ze względu na charakterystyczny odcień patoki miód tymiankowy bywa nazywany „miodem ognistym” lub „miodem czerwonym”. Po skrystalizowaniu miód z kwiatów tymianku staje się jaśniejszy, pomarańczowo-bursztynowy. Tym, co wyróżnia miód tymiankowy, jest jego unikalny wyrazisty smak z wyczuwalną ziołową nutą i przyjemny aromat.

Nie jest to miód tak specyficzny w smaku jak fenkułowy lub kasztanowy. A równocześnie wyraźnie czujesz, że to miód tymiankowy (co nie jest regułą w miodach odmianowych – konia z rzędem temu, kto wyczuje w smaku lub zapachu, że ten miód jest z nektaru kminku, a ten z nektaru dynii).

Co znajdziemy w miodzie tymiankowym?

Miód tymiankowy wyróżnia się wysoką zawartością fruktozy, dlatego jest polecany osobom z cukrzycą. Aczkolwiek zwłaszcza przy okazji takich zagadnień pamiętaj, że naturalny miód jest z ula, a nie z fabryki, co oznacza, że tylko pszczoła wie, co jest w słoiku. Odmianowość miodu nie jest czymś, co można traktować jak listę składników na opakowaniu kosmetyków lub batonika. Nie da więc jednoznacznie określić, o ile więcej fruktozy niż glukozy zawiera dany miód tymiankowy.

Ta odmiana świetnie nadaje się do wypieków (jeśli komuś nie szkoda przegrzewać tak wartościowego miodu!) i potraw, a przy tym pobudza apetyt. Tę odmianę cechuje również wysoka zawartość aminokwasów, takich jak seryna, tyrozyna i lizyna. Występują w nim także alkaloidy chinolinowe, które mają działanie antynocyceptywne, czyli łagodzące ból. Ponadto w miodzie tymiankowym znajdziemy składniki mineralne (wapń, żelazo, selen, mangan, fosfor, potas, cynk, miedź), witaminy z grupy B oraz witaminy A i C. Dzięki zawartości olejku tymiankowego miód wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybostatyczne.

Właściwości miodu tymiankowego

Na co pomaga miód tymiankowy? Najpopularniejsze właściwości miodu z nektaru kwiatów tymianku to:

  • Właściwości antyalergiczne dzięki wysokiej zawartości kwercetyny (jeden z nielicznych miodów o takich właściwościach),
  • właściwości silnie antyoksydacyjne,
  • dowiedzione naukowo właściwości antynowotworowe,
  • działanie bakteriobójcze i grzybobójcze,
  • działanie moczopędne, wiatropędne, napotne, pobudzające apetyt,
  • pomocny w leczeniu schorzeń układu oddechowego, przede wszystkim stanów zapalnych gardła, oskrzeli, płuc i zatok,
  • pomocny w leczeniu przeziębienia, grypy i anginy,
  • pomocny przy wzdęciach, zaburzeniach trawienia, nieżycie żołądka, podrażnieniach jelit, dolegliwościach wątrobowych, biegunce,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • pomocny w leczeniu robaczycy, lamblii i tasiemca,
  • wspiera leczenie niedokrwistości i krwawień wewnętrznych,
  • pomocny w zaburzeniach cyklu miesiączkowego i jako środek łagodzący bolesne miesiączki,
  • polecany dla dzieci słabych, wyczerpanych nerwowo, z krzywicą.

Miód tymiankowy nie jest ziołomiodem!

Oprócz miodu tymiankowego w ofercie pasiek i sklepów pszczelarskich dostępne są również ziołomiody tymiankowe. Należy jednak wiedzieć, że są to dwa zupełnie różne produkty. Miód tymiankowy polski jest produkowany z nektaru, który pszczoły pozyskują z kwiatów macierzanki zwyczajnej (Thymus vulgaris L.). Z kolei ziołomiód tymiankowy NIE JEST miodem – pszczoły są podkarmiane ekstraktem pochodzącym z tymianku. Ziołowy ekstrakt podaje się pszczołom, które dodają do niego enzymy i przerabiają na ziołomiód. Taki produkt nie jest więc miodem – są to naturalnie zakonserwowane zioła. Nie jest to też prosta mieszanka ziół zalanych miodem.  

Miód tymiankowy – jak zrobić miksturę na przeziębienie?

Jeśli chodzi o miód tymiankowy, w internecie bardzo często pada pytanie o to, jak zrobić miksturę na przeziębienie z wykorzystaniem tymianku. Otóż w takiej mieszance możemy zastosować dowolny miód nektarowy lub spadziowy, choć wybierając miód tymiankowy, możesz liczyć na lepsze właściwości mikstury. 

Wszystko, czego potrzebujesz to miód, gałązki świeżego tymianku, cytryna i słoik. Cytrynę kroimy, wkładamy do słoika, dodajemy miód, zakręcamy słoik i odstawiamy na noc. Następnego dnia tymianek wrzucamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie za pomocą sitka oddzielamy tymianek od płynu – tymiankową wodę dodajemy do słoika z miodem i cytryną. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, a po tym czasie za pomocą sitka usuwamy cytrynę z mikstury. Syrop przechowujemy w lodówce i w przypadku przeziębienia stosujemy 2-3 razy dziennie po 1 łyżce. 

Regionalne miody tymiankowe z polskich pasiek

Wszystkie miody tymiankowe dostępne w naszym sklepie to produkty polskie, bioaktywne, surowe i albo w ogóle niepodgrzewane, albo starannie dekrystalizatowane w temperaturze do około 40 stopni Celsjusza. Choć nasza oferta obejmuje również ziołomiody, miód tymiankowy nie zalicza się do tej kategorii. Zaopatrujemy nasz sklep w regionalne miody z nektaru kwiatów tymianku pochodzące z tych części Polski, w których są odpowiednio duże areały upraw ziół (głównie Kujawy i Wyżyna Lubelska). Kupując u nas, masz 100% pewność, że nabywasz prawdziwy miód tymiankowy, a nie ziołomiód.

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

Bestsellery