Menu
Koszyk

Miód Fasolowy Polski

Filtry
Podkategorie i filtry
Filtry

w kategorii: Miód Fasolowy Polski

Podkategorie
Wróć do: Miody Polskie
  • Miód Fasolowy Polski

Wybrane Filtry

Marka
1
1
2
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
3
1
0
0
0
0
Kraj pochodzenia:
4
0
0
0
0
0
Pokarm pszczół:
4
0
0
0
0
Rocznik
2
2
0
0
0
0
0
Pora roku
4
0
0
Dostępność
0
0
0
Więcej opcji (2)
Promocja
0
4

Miód Fasolowy Polski

Produkty: 4

Są takie nazwy miodów, które zaskakują. Bo przecież kto by pomyślał, że można produkować miód z fasoli? A właśnie, że można – i to jaki! Miód fasolowy zaliczamy do niszowych produktów pszczelich, które rozchodzą się jak świeże bułeczki. Niektórzy kupują go z ciekawości, inni z czystej miłości: nie da się jednak przejść obok niego obojętnie. Wrzuć miód fasolowy do koszyka i przekonaj się, czy jego właściwości i cechy są tym, czego poszukujesz.

Produkty: 4
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
69,00 zł
49,00 zł
69,00 zł
69,00 zł

Jak powstaje miód fasolowy?

Miód fasolowy powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów fasoli wielokwiatowej (Phaseolus coccineus L.). Jest to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych, która preferuje słoneczne tereny z żyzną, przewiewną i wilgotną glebą, choć niekoniecznie zasobną w azot. 

Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, choć uprawia się ją w obu Amerykach, Azji i Europie. W Polsce fasola wielokwiatowa pełni funkcję rośliny uprawnej (jako warzywo) oraz rośliny ozdobnej (służy do okrywania kompostowników, płotów, altan, pergoli). Kwiaty fasoli wielokwiatowej mają kolor czerwony lub biały z dziesięcioma pręcikami i jednym słupkiem. 

Najpopularniejszą odmianą warzywną tej rośliny jest „Piękny Jaś”, który wyróżnia się dużymi nasionami w białym kolorze. Fasola wielokwiatowa kwitnie na przełomie czerwca i lipca (4-6 tygodni), a jej kwiaty nektarują obficie. Wydajność miodowa rośliny to 60-320 kg/ha, a jej wydajność pyłkowa zamyka się w granicach 10-25 kg/ha. Wytworzenie miodu fasolowego wymaga od pszczół sporo pracy – z trzech litrów zebranego nektaru powstaje zaledwie szklanka miodu.

Warto zauważyć, że nie każda fasola jest dobrym pożytkiem pszczelim. Oprócz fasoli wielokwiatowej w Polsce występuje też fasola zwykła (Phaseolus vulgaris L.), która wydziela niewielkie ilości nektaru, dlatego praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla pszczelarzy. Najliczniejsze uprawy fasoli wielokwiatowej w naszym kraju znajdują się na Lubelszczyźnie (zwłaszcza na Roztoczu). To właśnie z tamtejszych pasiek pozyskujemy miód fasolowy dostępny w naszym sklepie. 

Cechy miodu fasolowego

Smak miodu fasolowego jest niezbyt słodki, lekko kwaskowaty. Zdaniem niektórych jego największą zaletą jest to, że nie drapie w gardło, dlatego przypadnie do gustu miłośnikom delikatnych miodów.

Kolor płynnego miodu z fasoli wielokwiatowej jest słomkowy, a po skrystalizowaniu staje się białokremowy. Miód fasolowy długo pozostaje płynny, co jest dobrą wiadomością dla osób, które nie przepadają za szybko krystalizującymi miodami.

W jego zapachu można wyczuć silny aromat kwiatów fasoli, co czyni go unikalnym i rozpoznawalnym.

Właściwości miodu z fasoli wielokwiatowej

Miód fasolowy ma liczne właściwości lecznicze, które obejmują przede wszystkim łagodzenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ta odmiana wspomaga odnawianie drobnoustrojów odgrywających istotną rolę w procesach prawidłowego trawienia i przemiany materii. Jego regularne spożywanie ma również wpływ na inne organy i układy obecne w organizmie człowieka.

Miód fasolowy:

  • łagodzi zaburzenia pokarmowe,
  • wspomaga trawienie i usprawnia przemianę materii,
  • wzmacnia serce,
  • wspomaga pracę układu odpornościowego,
  • ułatwia leczenie przeziębień i grypy,
  • wspiera odnowę mikrobioty jelitowej.

Jeśli szukasz miodu, który łagodzi schorzenia żołądka i jelit, najlepszym wyborem będzie właśnie miód fasolowy. Jest on również polecany w profilaktyce i leczeniu Helicobacter pylori (Hp). Pałeczki tej bakterii zasiedlają komórki nabłonkowe błony śluzowej żołądka, a zdaniem WHO w 2006 roku bakterią H. pylori zainfekowanych było ok. 70% osób z krajów rozwijających się i ok. 30% z krajów rozwiniętych. 

Obecność Helicobacter pylori zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz zapalenie żołądka i chłoniaka limfatycznego. Ze względu na rosnącą odporność bakterii na antybiotyki dużą popularnością cieszą się produkty naturalne, w tym miody pszczele i propolis. Jeśli chodzi o miody, szczególnie polecany jest miód fasolowy, który odbudowuje florę bakteryjną żołądka i jelit, sprzyjając regeneracji błony śluzowej. Do innych produktów polecanych na H. pylori zaliczamy również sok z kapusty, siemię lniane i korzeń prawoślazu.

Jak stosować miód fasolowy?

Jeśli kupujesz miód fasolowy ze względu na jego właściwości lecznicze (a nie wyłącznie dla walorów smakowych), musisz pamiętać o kilku zasadach. Jak stosować miód fasolowy? Najważniejsza jest regularność – spraw, by jedzenie miodu stało się rytuałem w Twoim domu. Możesz więc dodawać go do kanapek, deserów, jogurtów, owsianek, smoothies i innych zimnych potraw, a także zastąpić nim cukier i inne produkty słodzące. Pamiętaj jednak, że miód nie lubi gorących temperatur i traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40°C. Jeśli więc spożywasz go z herbatą lub kawą, najpierw przestudź napój.

Miód jest jednak najlepiej przyswajalny w roztworze wody. W szklance przegotowanej, przestudzonej wody rozpuść 1-2 łyżeczki miodu i zostaw pod przykryciem w ciemnym miejscu (w temperaturze pokojowej) na ok. 12 godzin. Najlepiej taką miksturę przygotowywać na noc i wypijać każdego ranka na czczo. Roztwór pijemy małymi łykami i przed połknięciem przytrzymujemy w ustach – w ten sposób składniki aktywne trafią przez śluzówkę do krwi. 

Regionalne miody fasolowe z polskich pasiek

Każdy miód fasolowy oferowany przez nasz sklep jest produktem polskim, surowym, bioaktywnym i niepodgrzewanym. Współpracujemy z najlepszymi pasiekami, w których zaopatrujemy się w miód fasolowy z obszarów słynących z bogatych upraw fasoli wielokwiatowej. Jest to odmiana niszowa, dlatego nie warto zwlekać z zakupem: słoiczki bardzo szybko znajdują swoich nabywców!

Ile kosztuje miód fasolowy? Cena za 1 kg zaczyna się od 59 zł – jest to rozsądna kwota, zważywszy na unikalne właściwości miodu z fasoli wielokwiatowej oraz ograniczoną dostępność tego produktu. U nas znajdziesz prawdziwe polskie miody fasolowe pochodzące z Roztocza, z Lubelszczyzny – szczegóły dotyczące poszczególnych produktów zamieściliśmy w opisach miodów.

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

Bestsellery

Zaloguj przez Google
lub
Zaloguj przez Google
lub
Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Więcej o plikach cookies przeczytasz w naszej Polityce prywatności.

Zaakceptuj tylko niezbędne Dostosuj zgody Zaakceptuj wszystkie
Ustawienia plików cookies

W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.

Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.

Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.

Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.

Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.

Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.

Anuluj Zapisz ustawienia