Miód Fasolowy Polski
Są takie nazwy miodów, które zaskakują. Bo przecież kto by pomyślał, że można produkować miód z fasoli? A właśnie, że można – i to jaki! Miód fasolowy zaliczamy do niszowych produktów pszczelich, które rozchodzą się jak świeże bułeczki. Niektórzy kupują go z ciekawości, inni z czystej miłości: nie da się jednak przejść obok niego obojętnie. Wrzuć miód fasolowy do koszyka i przekonaj się, czy jego właściwości i cechy są tym, czego poszukujesz.
Jak powstaje miód fasolowy?
Miód fasolowy powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów fasoli wielokwiatowej (Phaseolus coccineus L.). Jest to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych, która preferuje słoneczne tereny z żyzną, przewiewną i wilgotną glebą, choć niekoniecznie zasobną w azot.
Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, choć uprawia się ją w obu Amerykach, Azji i Europie. W Polsce fasola wielokwiatowa pełni funkcję rośliny uprawnej (jako warzywo) oraz rośliny ozdobnej (służy do okrywania kompostowników, płotów, altan, pergoli). Kwiaty fasoli wielokwiatowej mają kolor czerwony lub biały z dziesięcioma pręcikami i jednym słupkiem.
Najpopularniejszą odmianą warzywną tej rośliny jest „Piękny Jaś”, który wyróżnia się dużymi nasionami w białym kolorze. Fasola wielokwiatowa kwitnie na przełomie czerwca i lipca (4-6 tygodni), a jej kwiaty nektarują obficie. Wydajność miodowa rośliny to 60-320 kg/ha, a jej wydajność pyłkowa zamyka się w granicach 10-25 kg/ha. Wytworzenie miodu fasolowego wymaga od pszczół sporo pracy – z trzech litrów zebranego nektaru powstaje zaledwie szklanka miodu.
Warto zauważyć, że nie każda fasola jest dobrym pożytkiem pszczelim. Oprócz fasoli wielokwiatowej w Polsce występuje też fasola zwykła (Phaseolus vulgaris L.), która wydziela niewielkie ilości nektaru, dlatego praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla pszczelarzy. Najliczniejsze uprawy fasoli wielokwiatowej w naszym kraju znajdują się na Lubelszczyźnie (zwłaszcza na Roztoczu). To właśnie z tamtejszych pasiek pozyskujemy miód fasolowy dostępny w naszym sklepie.
Cechy miodu fasolowego
Smak miodu fasolowego jest niezbyt słodki, lekko kwaskowaty. Zdaniem niektórych jego największą zaletą jest to, że nie drapie w gardło, dlatego przypadnie do gustu miłośnikom delikatnych miodów.
Kolor płynnego miodu z fasoli wielokwiatowej jest słomkowy, a po skrystalizowaniu staje się białokremowy. Miód fasolowy długo pozostaje płynny, co jest dobrą wiadomością dla osób, które nie przepadają za szybko krystalizującymi miodami.
W jego zapachu można wyczuć silny aromat kwiatów fasoli, co czyni go unikalnym i rozpoznawalnym.
Właściwości miodu z fasoli wielokwiatowej
Miód fasolowy ma liczne właściwości lecznicze, które obejmują przede wszystkim łagodzenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ta odmiana wspomaga odnawianie drobnoustrojów odgrywających istotną rolę w procesach prawidłowego trawienia i przemiany materii. Jego regularne spożywanie ma również wpływ na inne organy i układy obecne w organizmie człowieka.
Miód fasolowy:
- łagodzi zaburzenia pokarmowe,
- wspomaga trawienie i usprawnia przemianę materii,
- wzmacnia serce,
- wspomaga pracę układu odpornościowego,
- ułatwia leczenie przeziębień i grypy,
- wspiera odnowę mikrobioty jelitowej.
Jeśli szukasz miodu, który łagodzi schorzenia żołądka i jelit, najlepszym wyborem będzie właśnie miód fasolowy. Jest on również polecany w profilaktyce i leczeniu Helicobacter pylori (Hp). Pałeczki tej bakterii zasiedlają komórki nabłonkowe błony śluzowej żołądka, a zdaniem WHO w 2006 roku bakterią H. pylori zainfekowanych było ok. 70% osób z krajów rozwijających się i ok. 30% z krajów rozwiniętych.
Obecność Helicobacter pylori zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz zapalenie żołądka i chłoniaka limfatycznego. Ze względu na rosnącą odporność bakterii na antybiotyki dużą popularnością cieszą się produkty naturalne, w tym miody pszczele i propolis. Jeśli chodzi o miody, szczególnie polecany jest miód fasolowy, który odbudowuje florę bakteryjną żołądka i jelit, sprzyjając regeneracji błony śluzowej. Do innych produktów polecanych na H. pylori zaliczamy również sok z kapusty, siemię lniane i korzeń prawoślazu.
Jak stosować miód fasolowy?
Jeśli kupujesz miód fasolowy ze względu na jego właściwości lecznicze (a nie wyłącznie dla walorów smakowych), musisz pamiętać o kilku zasadach. Jak stosować miód fasolowy? Najważniejsza jest regularność – spraw, by jedzenie miodu stało się rytuałem w Twoim domu. Możesz więc dodawać go do kanapek, deserów, jogurtów, owsianek, smoothies i innych zimnych potraw, a także zastąpić nim cukier i inne produkty słodzące. Pamiętaj jednak, że miód nie lubi gorących temperatur i traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40°C. Jeśli więc spożywasz go z herbatą lub kawą, najpierw przestudź napój.
Miód jest jednak najlepiej przyswajalny w roztworze wody. W szklance przegotowanej, przestudzonej wody rozpuść 1-2 łyżeczki miodu i zostaw pod przykryciem w ciemnym miejscu (w temperaturze pokojowej) na ok. 12 godzin. Najlepiej taką miksturę przygotowywać na noc i wypijać każdego ranka na czczo. Roztwór pijemy małymi łykami i przed połknięciem przytrzymujemy w ustach – w ten sposób składniki aktywne trafią przez śluzówkę do krwi.
Regionalne miody fasolowe z polskich pasiek
Każdy miód fasolowy oferowany przez nasz sklep jest produktem polskim, surowym, bioaktywnym i niepodgrzewanym. Współpracujemy z najlepszymi pasiekami, w których zaopatrujemy się w miód fasolowy z obszarów słynących z bogatych upraw fasoli wielokwiatowej. Jest to odmiana niszowa, dlatego nie warto zwlekać z zakupem: słoiczki bardzo szybko znajdują swoich nabywców!
Ile kosztuje miód fasolowy? Cena za 1 kg zaczyna się od 59 zł – jest to rozsądna kwota, zważywszy na unikalne właściwości miodu z fasoli wielokwiatowej oraz ograniczoną dostępność tego produktu. U nas znajdziesz prawdziwe polskie miody fasolowe pochodzące z Roztocza, z Lubelszczyzny – szczegóły dotyczące poszczególnych produktów zamieściliśmy w opisach miodów.
dostawa od 5,90 zł