Miód na Nadciśnienie
Osoby zmagające się z różnymi schorzeniami ostrożnie komponują swoją dietę. Nie inaczej jest w przypadku nadciśnienia. Wiele osób zastanawia się bowiem, czy miód podnosi ciśnienie krwi. Liczne badania wykazały, że jest zupełnie inaczej, a więc miód może się przyczyniać do obniżania ciśnienia tętniczego. Sprawdź, jaki miód jest dobry na nadciśnienie i na jakie inne produkty pszczele warto zwrócić uwagę.
Nadciśnienie tętnicze – przyczyny, objawy, leczenie
Według kardiologów w Polsce co najmniej 9,5 miliona osób choruje na nadciśnienie, z czego ponad 40% chorych o tym nie wie. O nadciśnieniu tętniczym mówimy wtedy, gdy średnie wartości ciśnienia – uzyskane w minimum dwóch pomiarach – są równe lub większe niż 140/90 mmHg. Powodem do niepokoju powinno być już jednak ciśnienie skurczowe o wartości 130 mmHg. Prawidłowe ciśnienie krwi u osoby dorosłej wynosi ok. 120/80 mmHg. Nadciśnienie zmusza serce do nadwydajnej pracy, a wskutek uszkadzania naczyń krwionośnych może dojść do zaburzeń pracy oczu, mózgu i nerek. Wyróżniamy nadciśnienie pierwotne (ponad 90% pacjentów) i wtórne (5-10% pacjentów). W tym drugim nadciśnienie jest objawem innej choroby, a jego leczenie polega na wyeliminowaniu przyczyny (np. choroby nerek).
Przyczyny
U niektórych osób nadciśnienie jest efektem wrodzonych chorób naczyniowych. U większości chorych nadciśnienie pojawia się jednak wskutek prowadzenia niezdrowego trybu życia i spożywania pokarmów bogatych w tłuszcz i cukier, a ubogich w warzywa i owoce. Nadciśnieniu sprzyjają też siedzący tryb życia, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, otyłość, cukrzyca, stres oraz niedobory potasu, wapnia i magnezu.
Objawy
W większości przypadków nadciśnienie nie daje żadnych objawów. Jeśli już wystąpią, są to najczęściej bóle głowy, ucisk w klatce piersiowej, krwawienia z nosa, dzwonienie w uszach, drętwienie, nadmierne poty, skurcze mięśni i osłabienie. Bezobjawowy przebieg choroby sprawia, że niewiele osób regularnie kontroluje ciśnienie. Do diagnozy często dochodzi więc dopiero wtedy, gdy pojawią się powikłania związane z zaburzeniami pracy poszczególnych narządów.
Leczenie
Nadciśnienie można skutecznie kontrolować, dlatego nie należy go lekceważyć. Podstawą do wykrycia choroby jest regularne mierzenie ciśnienia, natomiast leczenie polega w dużej mierze na modyfikacji stylu życia – wprowadzeniu aktywności fizycznej, zmianie diety i utrzymywaniu prawidłowej masy ciała. Chorzy otrzymują również od lekarza leki obniżające ciśnienie. W kontekście zdrowej diety warto ograniczyć spożycie soli kuchennej, cukru, tłuszczów zwierzęcych i alkoholu oraz wprowadzić do żywienia więcej warzyw, owoców, ryb, produktów pełnoziarnistych i orzechów.
Czy miód jest dobry na nadciśnienie?
Gala (1994) wskazuje na korzystne działanie miodu w kontekście chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Jedną z przyczyn nadciśnienia jest niedobór potasu i magnezu – miód reguluje gospodarkę sodowo-potasową, a także wpływa na poprawę bilansu magnezu w ustroju. O zdolności do obniżania ciśnienia tętniczego przez miód piszą również inni autorzy, w tym Kłosińska (2020) Hołderna-Kędzia i Kędzia (2002) czy Noskowicz-Bieroniowa (2009).
Najlepszy miód na nadciśnienie to rzepakowy, lipowy i gryczany. Osobom z nadciśnieniem polecamy również miody nostrzykowe, spadziowe, faceliowe, malinowe, nawłociowe, wielokwiatowe, leśne i komonicowe. Wszystkie odmiany znajdziesz oczywiście w naszym sklepie internetowym.
W odniesieniu do nadciśnienia tętniczego w literaturze pojawiają się również inne produkty pszczele, takie jak pyłek pszczeli, pierzga, propolis, mleczko pszczele i jad pszczeli. Udokumentowane są przypadki kliniczne stosowania pierzgi w kardiologii, a konkretnie w niedokrwiennej chorobie serca, zapaleniu mięśnia sercowego i nadciśnieniu tętniczym. Pierzgę stosuje się zwykle w dwukrotnie mniejszej ilości niż w przypadku pyłku kwiatowego. Z kolei Gala (1994) w chorobie nadciśnieniowej zaleca doustne przyjmowanie 30 kropli 8-25% nalewki propolisowej raz dziennie.
dostawa od 5,90 zł