Miód Nawłociowy Polski
Miód o najwyższych właściwościach antybiotycznych? Nawłociowy! Pierwszy raz o nim słyszysz? Możliwe. Należy on do miodów nektarowych mniej znanych i trudniej - ze względu na kłopotliwie późny okres jego pozyskiwania - osiągalnych. Nazywany "miodem życia" znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz w lecznictwie.
Nawłoć – właściwości lecznicze
Nawłoć, którą w Polsce zamiennie określa się jako mimoza, złota rózga, złotnik czy złota dziewica, a nawet "drzewko Matki Boskiej" to roślina z rodziny astrowatych. Osiąga wysokość około 1 m i charakteryzuje się drobnymi, złotymi kwiatami zebranymi w koszyczki.
Pospolicie występuje na polanach, miedzach i łąkach, a także w zaroślach i na skraju lasów. Jej okres kwitnienia przypada od lipca do września. Choć roślina ta powszechnie klasyfikowana jest jako chwast (za sprawą swojej zdolności do niekontrolowanego rozprzestrzeniania się - nie wolno jej siać, w przeciwieństwie do takiej facelii czy nostrzyka), jej właściwości prozdrowotne znane są od wielu pokoleń.
Nawłoć stosowana była w medycynie ludowej, jako środek o wysokich właściwościach bakteriobójczych. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa solidare, co oznacza „łączyć” i już w starożytnym Rzymie służyła powszechnie jako okład do gojenia się ran żołnierzy. Co ciekawe, nawet po upadku Imperium dalej funkcjonowała w świadomości ludzi i nazywano ją herbum paganum, czyli ziele pogan. Stosowano ją do dezynfekcji oraz jako środek przeciwzapalny w leczeniu przeziębień, grypy i stanów zapalnych gardła.
W Polsce miód nawłociowy dopiero od niedawna staje się coraz bardziej popularny. Jednakże pszczelarze w trakcie miodobrania muszą borykać się z pewnymi problemami. Późny okres kwitnienia sprawia, że dni są chłodniejsze i krótsze, a pszczoły przygotowują się do zimowiska. Jeśli wtedy trwa miodobranie, wykluczone jest podawanie środków leczniczych przeciw warrozie (pszczelej chorobie), aby nie przedostały się one do miodu. W związku z tym wszystkim bywa, że część rodzin owszem, wytworzy miód nawłociowy, ale… nie przetrwa zimy. (Znamy przypadek pasieki, w której z tego powodu wyginęła prawie połowa rodzin pszczelich).
Na co jest dobry miód nawłociowy? Jego właściwości lecznicze
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, że analiza zbiorcza badań na przestrzeni 15 lat (od 1999 do 2014 roku) ukazała miód nawłociowy jako ten, który ma najwyższe właściwości antybiotyczne (źródło: czytelniamedyczna.pl).
Ponadto miody nawłociowe zawierają łatwo przyswajalne cukry proste (glukozę oraz fruktozę). Pomagają przywrócić siłę witalną po intensywnym wysiłku.
Korzystnie wpływają na poprawę funkcji serca i obniżają ciśnienie krwi. Są bardzo pomocne w niwelowaniu skutków stanów zapalnych
Rutyna odpowiedzialna jest za uszczelnianie ścian naczyń krwionośnych.
Kwercetyna bierze czynny udział w procesach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych.
Seskwiterpeny mają właściwości przeciwzapalne.
Miód nawłociowy wspomaga układ trawienny oraz pomaga zagoić drobne krwawienia. Regularnie stosowany z ciepłą wodą zmniejsza skutki stresu, zmęczenia. Łagodzi choroby stawów.
Dodatkowo te zdrowe miody odtruwają organizm z toksyn oraz działają moczopędnie, dlatego stosuje się je w stanach zapalnych i chorobach dróg żółciowych oraz kamicy nerkowej, dzięki obecności saponin i flawonoidów. Mogą być stosowane w leczeniu gruczołu krokowego tak jak miód wrzosowy (ważne, ponieważ są mimo wszystko łatwiej dostępne, niż on i jednak wyraźnie tańsze).
Miód nawłociowy jest bogaty w garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne. Stosowanie maseczek z miodu na cerę poprawia jej nawilżenie, oczyszcza ją oraz łagodzi stany zapalne.
Co więcej, nawłoć, choć kwitnie nie jest rozpylana przez wiatr, a przez owady, dlatego też miód ten nie wywołuje reakcji alergicznych. Wręcz przeciwnie - jest idealny do picia w trakcie kataru siennego, a przypadku uczulenia nie wywołuje gwałtownych reakcji alergicznych. (Przynajmniej teoretycznie, bo praktycznie trzeba pamiętać, że to nie jest produkt z fabryki. Człowiek nie ma całkowitego wpływu na jego skład. Zna go tylko pszczoła).
Jak smakuje miód nawłociowy? Jego zapach i konsystencja
Miód nawłociowy charakteryzuje się dość mało słodkim smakiem, często z wyczuwalną nutką kwaskowości oraz goryczki, dzięki czemu zachwyca wachlarzem smakowym.
Aczkolwiek z rozmów z nabywacami oraz degustatorami tego miodu w naszym sklepie wiemy, że niektórym wydaje się on… zbyt słodki. I nie jest to kwestia różnicy w partiach miodu. Dokładnie ten sam zbiór bywa przez jednych oceniany jako względnie mało słodki, przez innych jako za słodki. Osobiście należę do tej pierwszej grupy. Kiedyś zauważyłem, że aby uzyskać kakao (piję je częściej, niż herbatę) równie słodkie co zawsze, potrzebuję dwóch łyżeczek nawłociowego (zamiast jednej zwykłego) miodu.
Nawłociowy w płynnej postaci występuje w barwie od słomkowo-żółtej przez herbacianą po bursztynową.
Krystalizuje dość szybko. Uzyskuje wtedy jaśniejszą barwę (od białej po jasno- lub ciemnożółtą) i przyjemną, kremową konsystencję.
O walorach smakowych tego rodzaju miodu decyduje ów łagodny posmak goryczy (nie jest wyczuwalny w każdym nawłociowym - czytaj uważnie nasze opisy poszczególnych produktów), sprawiający, że może on znaleźć wiele ciekawych zastosowań kulinarnych.
Miód nawłociowy w domowej kuchni
Ze względu na swój łagodny smak z pewnością posmakuje dzieciom (chociaż podejrzewam że mniej, niż mniszkowy, faceliowy lub akacjowy). Raczej nie przeszkodzi w tym specyficzny zapach, który niewiele osób określa jako przyjemny. Bo ten aromat w gotowym miodzie nie narzuca się. (Co innego w pracowni pszczelarskiej podczas odwirowywania miodu z ramek). Zauważymy go, tylko jeśli się wwąchamy. Tak więc miód nawłociowy osłodzi każdą herbatę czy poranną kawę, przypominając ciepłe letnie dni.
Jego kremowa konsystencja sprawia, że jest idealny do kanapek, ale także jako składnik masy do ciast i ciasteczek (aczkolwiek… szkoda przegrzewać tak wartościowy miód!), słodkich polew oraz jako dodatek do granoli lub płatków owsianych.
Miód nawłociowy wyjątkowo nie lubi ciepłych temperatur i zawsze należy pamiętać, aby przechowywać go w niższej temperaturze (zdecydownie poniżej 18 stopni, a w miarę możliwości najlepiej w lodówce) w szczelnie zamkniętym słoiku. Dzięki temu zachowa swoją konsystencję i aktywność bioaktywną na dłużej i przede wszystkim nie ulegnie fermentacji (do czego ma tendencję, jak równie późno zbierany wrzosowy lub wczesny rzepakowy).
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą miodów nawłociowych w naszym sklepie. Ta sama partia miodu może smakować nieco inaczej w tej samej pasiece, a przecież u nas znajdziesz pszczele dary z wielu pasiek z różnych zakątków Polski.
Przeglądaj nasze propozycje i zdecyduj, które z nich powędrują wprost do Twojej spiżarni. Skontaktuj się z nami w razie jakichkolwiek pytań odnośnie do oferty.
dostawa od 5,90 zł