Pszczeli Pyłek Kwiatowy
Pyłek kwiatowy to niezwykłe bogactwo witamin, mikro i makroelementów, taka naturalna multiwitamina. Zbierany przez pszczoły z kwiatów (nie zawsze tych samych, z których zbierany jest nektar na miód, np. jest pyłek makowy, nie ma miodu z maku).
Na co dobry jest pyłek kwiatowy?
Oto kilka właściwości pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły:
- zwalcza niedokrwistość, poprawia wyniki morfologi krwi
- pomaga w leczeniu przewlekłych zapaleń wątroby
- poprawa strukturę anatomiczną i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, reguluje procesy przemiany materii
- wzmacnia system odpornościowy
- wzmacnia włosy i paznokcie
- obniża poziom cholesterolu oraz hamuje zlepianie się płytek krwi
- poprawia samopoczucie, działa uspokajająco
- poprawia ukrwienie tkanki nerwowej
- sprzyja długowieczności
- korzystnie działa w chorobach narządu wzroku
- pomaga w leczeniu stanów zapalnych prostaty oraz jej przerostu
- zwiększa wydzielanie insuliny
- koi ból kręgosłupa oraz mięśni
Jak spożywać pyłek kwiatowy?
Najpopularniejszym sposobem jest namoczyć na noc (lub po prostu na kilka godzin) w wodzie (nie gorącej!). I wypić taką zawiesinę rano. Pyłek dostępny w sprzedaży jest bowiem podsuszany (inaczej bardzo szybko by się zepsuł). Suchy jest twardy i średnio zdatny do spożycia. Jednak kiedy napęcznieje w wodzie jest przede wszystkim o wiele lepiej przyswajany przez nasz organizm.
Niektórzy pyłek mielą i posypują nimi płatki śniadaniowe lub musli. Ale uwaga, mielić trzeba pulsacyjnie, aby wysoką temperaturą nie zniszczyć wartości tego pszczelego daru. No i trzeba lubić ten smak (jak się pije duszkiem namoczone na noc, to smak nie ma znaczenia).
A smak pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły bywa różny. Od dość słodkiego, lekko mlecznego (dla większości osób - zwłaszcza dzieci - najsmaczniejszym pyłkiem jest rzepakowy lub ogólnie pyłek w odcieniach żółtego) przez lekko winny, kwaskowaty, po dość ostry i gorzki.
Można do zalanego wodą pyłku dodać dla smaku miodu (najlepiej od razu po zalaniu: po pierwsze miód się łatwiej rozpuści, po drugie namaczanie miodu w wodzie zwiększa jego właściwości antybiotyczne wielokrotnie). W sprzedaży mamy również gotowe mieszanki pyłek z miodem. Idealne zwłaszcza dla dzieci oraz osób wiekowych.
Nie ma zgodności co do optymalnej dziennej ilości, w jakiej należy stosować pyłek. Najczęściej jest mowa o (stołowej) łyżce lub dwóch.
Jeszcze wartościowszą (ale dużo droższą i trudniej dostępną) "odmianą" pyłku jest pierzga pszczela.
dostawa od 5,90 zł