Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Filtry

Podkategorie i filtry

Filtry

w kategorii: Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Podkategorie

Wróć do: Produkty pszczele
  • Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Wybrane Filtry

Wyczyść

Cena

Marka

2
3
1
7
1
2
1

Dostępność

8
5
1
Więcej opcji (4)

Promocja

1
16

Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Produkty: 17

Pyłek kwiatowy to niezwykłe bogactwo witamin, mikro i makroelementów, taka naturalna multiwitamina. Zbierany przez pszczoły z kwiatów (nie zawsze tych samych, z których zbierany jest nektar na miód, np. jest pyłek makowy, nie ma miodu z maku).

Produkty: 17

Lista produktów

Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
59,85 zł
Najniższa cena: 63,00 zł
59,00 zł
59,00 zł
69,00 zł
29,00 zł
29,00 zł
29,00 zł
37,00 zł
63,00 zł
64,90 zł
29,00 zł
79,00 zł
63,00 zł
88,00 zł
29,00 zł
59,00 zł
117,00 zł

Na co dobry jest pyłek kwiatowy?

Oto kilka właściwości pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły:

  • zwalcza niedokrwistość, poprawia wyniki morfologi krwi
  • pomaga w leczeniu przewlekłych zapaleń wątroby
  • poprawa strukturę anatomiczną i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, reguluje procesy przemiany materii
  • wzmacnia system odpornościowy
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • obniża poziom cholesterolu oraz hamuje zlepianie się płytek krwi
  • poprawia samopoczucie, działa uspokajająco
  • poprawia ukrwienie tkanki nerwowej
  • sprzyja długowieczności
  • korzystnie działa w chorobach narządu wzroku
  • pomaga w leczeniu stanów zapalnych prostaty oraz jej przerostu
  • zwiększa wydzielanie insuliny
  • koi ból kręgosłupa oraz mięśni 

Jak spożywać pyłek kwiatowy?

Najpopularniejszym sposobem jest namoczyć na noc (lub po prostu na kilka godzin) w wodzie (nie gorącej!). I wypić taką zawiesinę rano. Pyłek dostępny w sprzedaży jest bowiem podsuszany (inaczej bardzo szybko by się zepsuł). Suchy jest twardy i średnio zdatny do spożycia. Jednak kiedy napęcznieje w wodzie jest przede wszystkim o wiele lepiej przyswajany przez nasz organizm.

Niektórzy pyłek mielą i posypują nimi płatki śniadaniowe lub musli. Ale uwaga, mielić trzeba pulsacyjnie, aby wysoką temperaturą nie zniszczyć wartości tego pszczelego daru. No i trzeba lubić ten smak (jak się pije duszkiem namoczone na noc, to smak nie ma znaczenia).

A smak pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły bywa różny.  Od dość słodkiego, lekko mlecznego (dla większości osób - zwłaszcza dzieci - najsmaczniejszym pyłkiem jest rzepakowy lub ogólnie pyłek w odcieniach żółtego) przez lekko winny, kwaskowaty, po dość ostry i gorzki.

Można do zalanego wodą pyłku dodać dla smaku miodu (najlepiej od razu po zalaniu: po pierwsze miód się łatwiej rozpuści, po drugie namaczanie miodu w wodzie zwiększa jego właściwości antybiotyczne wielokrotnie). W sprzedaży mamy również gotowe mieszanki pyłek z miodem. Idealne zwłaszcza dla dzieci oraz osób wiekowych.

Nie ma zgodności co do optymalnej dziennej ilości, w jakiej należy stosować pyłek. Najczęściej jest mowa o (stołowej) łyżce lub dwóch.

Jeszcze wartościowszą (ale dużo droższą i trudniej dostępną) "odmianą" pyłku jest pierzga pszczela.

dostawa od 4,90 zł

dostawa od 4,90 zł

dostawa od 4,90 zł

Bestsellery