Menu
Szukaj
Koszyk

Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Filtry
Podkategorie i filtry
Filtry

w kategorii: Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Podkategorie
Wróć do: Produkty pszczele
  • Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Wybrane Filtry

Cena
Marka
2
3
2
6
1
2
1
Dostępność
10
3
2
Więcej opcji (4)
Promocja
0
17

Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Produkty: 17

Pyłek kwiatowy to niezwykłe bogactwo witamin, mikro i makroelementów, taka naturalna multiwitamina. Zbierany przez pszczoły z kwiatów (nie zawsze tych samych, z których zbierany jest nektar na miód, np. jest pyłek makowy, nie ma miodu z maku).

Produkty: 17
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
59,00 zł
63,00 zł
79,00 zł
63,00 zł
64,90 zł
69,00 zł
37,00 zł
26,00 zł
26,00 zł
26,00 zł
63,00 zł
59,00 zł
24,00 zł
88,00 zł
28,00 zł
59,00 zł
117,00 zł

Na co dobry jest pyłek kwiatowy?

Oto kilka właściwości pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły:

  • zwalcza niedokrwistość, poprawia wyniki morfologi krwi
  • pomaga w leczeniu przewlekłych zapaleń wątroby
  • poprawa strukturę anatomiczną i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, reguluje procesy przemiany materii
  • wzmacnia system odpornościowy
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • obniża poziom cholesterolu oraz hamuje zlepianie się płytek krwi
  • poprawia samopoczucie, działa uspokajająco
  • poprawia ukrwienie tkanki nerwowej
  • sprzyja długowieczności
  • korzystnie działa w chorobach narządu wzroku
  • pomaga w leczeniu stanów zapalnych prostaty oraz jej przerostu
  • zwiększa wydzielanie insuliny
  • koi ból kręgosłupa oraz mięśni 

Jak spożywać pyłek kwiatowy?

Najpopularniejszym sposobem jest namoczyć na noc (lub po prostu na kilka godzin) w wodzie (nie gorącej!). I wypić taką zawiesinę rano. Pyłek dostępny w sprzedaży jest bowiem podsuszany (inaczej bardzo szybko by się zepsuł). Suchy jest twardy i średnio zdatny do spożycia. Jednak kiedy napęcznieje w wodzie jest przede wszystkim o wiele lepiej przyswajany przez nasz organizm.

Niektórzy pyłek mielą i posypują nimi płatki śniadaniowe lub musli. Ale uwaga, mielić trzeba pulsacyjnie, aby wysoką temperaturą nie zniszczyć wartości tego pszczelego daru. No i trzeba lubić ten smak (jak się pije duszkiem namoczone na noc, to smak nie ma znaczenia).

A smak pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły bywa różny.  Od dość słodkiego, lekko mlecznego (dla większości osób - zwłaszcza dzieci - najsmaczniejszym pyłkiem jest rzepakowy lub ogólnie pyłek w odcieniach żółtego) przez lekko winny, kwaskowaty, po dość ostry i gorzki.

Można do zalanego wodą pyłku dodać dla smaku miodu (najlepiej od razu po zalaniu: po pierwsze miód się łatwiej rozpuści, po drugie namaczanie miodu w wodzie zwiększa jego właściwości antybiotyczne wielokrotnie). W sprzedaży mamy również gotowe mieszanki pyłek z miodem. Idealne zwłaszcza dla dzieci oraz osób wiekowych.

Nie ma zgodności co do optymalnej dziennej ilości, w jakiej należy stosować pyłek. Najczęściej jest mowa o (stołowej) łyżce lub dwóch.

Jeszcze wartościowszą (ale dużo droższą i trudniej dostępną) "odmianą" pyłku jest pierzga pszczela.

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

Bestsellery