Menu
Szukaj
Koszyk

Miód Słonecznikowy Polski

Filtry
Podkategorie i filtry
Filtry

w kategorii: Miód Słonecznikowy Polski

Podkategorie
Wróć do: Miody Polskie
  • Miód Słonecznikowy Polski

Wybrane Filtry

Cena
Marka
1
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
1
0
0
0
0
0
Kraj pochodzenia:
1
0
0
0
0
0
Pokarm pszczół:
1
0
0
0
0
Rocznik
1
0
0
0
0
0
0
Pora roku
1
0
0
Dostępność
1
0
0
Więcej opcji (4)
Promocja
1
0

Miód Słonecznikowy Polski

Produkty: 1

Jeśli uwielbiasz miody, które smakują nietypowo i występują dość rzadko, zachęcamy do spróbowania polskiego miodu słonecznikowego. Jest to najbardziej kwaskowata ze wszystkich odmian dostępnych w naszej ofercie, dlatego z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mniej słodkich miodów. Z miodem słonecznikowym jest jak z sernikiem z rodzynkami – albo się go kocha, albo nienawidzi. Jest jednak tylko jeden sposób, by się przekonać, do którego grona należysz – musisz go spróbować!

Produkty: 1
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
79,50 zł
Najniższa cena: 79,50 zł

Z czego powstaje miód słonecznikowy?

Miód słonecznikowy polski powstaje z nektaru, który pszczoły zbierają z kwiatów słonecznika zwyczajnego (Helianthus annuus). Jest to dobrze znana roślina z rodziny astrowatych, o wysokości 2-3 metrów, która oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej. W Europie słoneczniki są uprawiane już od XVI wieku, a w związku z ociepleniem klimatu uprawa tej rośliny staje się możliwa również w Polsce. 

Słonecznik zwyczajny jest rośliną jednoroczną, która kwitnie od początku lipca do końca sierpnia, a pojedynczy kwiat żyje około 20 dni. Roślina wydziela nektar przede wszystkim w ciepłe dni, kiedy temperatura sięga 24-30°C. Wydajność miodową tego gatunku szacuje się na 50 kg/ha, a wydajność pyłkowa sięga 65 kg/ha. Surowy miód słonecznikowy nie jest jedynym produktem spożywczym pozyskiwanym z Helianthus annuus – popularne są również takie produkty, jak nasiona słonecznika i olej słonecznikowy.

Cechy miodu słonecznikowego

W stanie płynnym miód słonecznikowy polski ma kolor jasnożółty, który w trakcie krystalizacji ciemnieje, przybiera odcienie beżu lub staje się złocistożółty. Krupiec ma najczęściej konsystencję twardą, zbitą i drobnoziarnistą, dlatego w trakcie jedzenia kryształki nie są wyczuwalne. Cechy szczególne miodu słonecznikowego to wysoka kwasowość, a także delikatnie kwiatowy aromat i świeży, owocowy posmak.

Surowy miód słonecznikowy krystalizuje szybko (ok. 20 dni), co można wytłumaczyć nieznaczną dominacją glukozy nad fruktozą. W tej odmianie znajdziemy kwasy glukonowy, mrówkowy, octowy, propionowy, bursztynowy, cytrynowy i jabłkowy, a także wysoką zawartość proliny. 

Miód słonecznikowy – właściwości

Na co dobry jest miód słonecznikowy? Jego skład i działanie często porównuje się do miodu rzepakowego, dlatego stanowi on mniej popularną alternatywę dla tej odmiany.

Miód słonecznikowy i jego właściwości:

  • obniża ciśnienie krwi,
  • wyrównuje niedobory potasu,
  • wspiera zaopatrywanie mięśnia sercowego w tlen,
  • wspiera leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych,
  • wspiera leczenie chorób układu krążenia,
  • wspiera organizm w stanach zapalnych dróg oddechowych,
  • polecany przy schorzeniach żołądka i jelit oraz chorobach płuc i nerek,
  • zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji skórnych (stosowanie zewnętrzne).

Miód słonecznikowy, podobnie jak inne miody odmianowe, wpływa również stymulująco na układ odpornościowy, a także wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, co wynika z zawartości polifenoli, aminokwasów, witamin i enzymów. Polecany w stanach osłabienia organizmu, pomaga łagodzić pierwsze objawy przeziębienia. 

Surowy miód słonecznikowy z Pojezierza Drawskiego

Miód słonecznikowy nie jest szczególnie powszechny w Polsce, dlatego można traktować go jako unikat. W naszym sklepie internetowym najczęściej dostępny jest surowy miód słonecznikowy z pasieki Kujawskie Miody prowadzonej przez Piotra Okniańskiego. Aby otrzymać miód z nektaru słonecznika, pszczelarz zabrał pszczoły w podróż na Pojezierze Drawskie. 

W 2022 roku udało się pozyskać limitowaną ilość miodu (ok. 80 kg) z domieszką chabru, który wyróżniał się niezwykle kwaskowatym smakiem. Jest to więc propozycja dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi miodami, a wręcz cenią kwaśne smaki. Miód słonecznikowy polski to zdecydowanie najbardziej kwaskowaty ze wszystkich miodów dostępnych w naszej ofercie, wliczając w to miód fasolowy. Choć konsystencja miodu słonecznikowego jest najczęściej określana jako twarda, ten z Pojezierza Drawskiego ma przyjemną, półkremową konsystencję.

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

Bestsellery