Surowy Miód Spadziowy (przewodność 0,91) Kurpiowski z dom. Kruszyny 1000g nigdy niepodgrzewany
Administratorem danych osobowych jest Miód Dobry!. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Jedna z ciekawszych pasiek w naszej ofercie. Celuje w pożytki leśne i nietypowe, wolne od chemii współczesnego rolnictwa. Ledwie 30 uli porozstawianych w trudno dostępnych terenach Kurpiowszczyzny. Zbiory są na tyle małe, że pan Sławomir jest w stanie wypisać etykiety ręcznie i podpisać się na każdym słoiku :-)
Ale na tym nie koniec unikalności! Te dwa miody z czerwca 2023 dostępne u nas są nietypowe również z tego względu, że są zarówno z nektaru, jak i spadzi, ale przewodność mają jak... spadziowe iglaste!
Mieliśmy już kiedyś podobny przypadek. I to był miód z innej pasieki, ale też z Kurpiów. Z tego powodu nazwaliśmy ten miód "spadziowym kurpiowskim". A pan Sławomir okleił jako Spadź Liściasta, ponieważ mimo przewodności wyższej niż dla spadzi liściastej, w okolicy leśnych stanowisk w Kamiance nie bardzo jest szansa na spadź iglastą (chociaż pszczoła jedna wie?).
Jego przewodność to 0,91 mS/cm (norma w Polsce dla iglastych min. 0,90). I jest to parametr decydujący o spadziowatości miodu. Chociaż analiza pyłkowa wykazuje obecności nektaru z kruszyny, jak również wierzby i facelii.
W smaku trudno opisać, jest w nim jakaś mleczna łagodność (nam i naszym stałym klientom może skojarzyć się z Iglasto-Liściastym Pienińskim). Może być za słodki dla wielbicieli wytrawniejszych spadziowych. Z drugiej strony, powinien smakować większości dzieci (a to jest wyczyn!). Chociaż należy uważać z nadmiernym spożyciem na raz, ponieważ kruszyna jest wspaniałym surowcem zielarskim, m.in. na zaparcia (miód z domieszką nektaru z kruszyny ma oczywiście słabsze działanie, ale jednak).
Oba spadziowe miody z kurpiowskiej Kamianki są skrystalizowane na miękko, na łyżkę nabierają się prawie równie łatwo jak miody kremowane. Ten jest trochę mniej miękki, ponieważ zawiera o 1 punkt procentowy mniej wody. Ale to tylko świadczy o jego wyjątkowej dojrzałości (norma wody w miodzie to 20% maksymalnie, w praktyce większość miodów ma 17-18%; a 16% wody jak w tym, to już prawdziwa petarda).
Uwaga, pan Sławomir zalewa pokrywki warstwą wosku (jak widać na zdjęciu) , dla ochrony miodu przed przejmowaniem zapachów farby, blachy i uszczelek. Minusem jest, że to potem truuudno odkręcić. Jak nie ma chłopa w domu, trzeba będzie pokrywkę trochę podgrzać.
Metryczka miodu


Pliki do pobrania

Wyniki badań
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Zyskaj 10% dodatkowego rabatu!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.