Menu
Szukaj
Koszyk

Miód Wielokwiatowy Polski

Filtry
Podkategorie i filtry
Filtry

w kategorii: Miód Wielokwiatowy Polski

Podkategorie
Wróć do: Miody Polskie
  • Miód Wielokwiatowy Polski

Wybrane Filtry

Cena
Marka
4
4
1
1
1
2
1
Więcej opcji (6)
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
16
4
7
2
0
0
Kraj pochodzenia:
29
0
0
0
0
0
Pokarm pszczół:
29
0
0
0
0
Rocznik
13
4
4
5
3
0
0
Pora roku
9
17
2
Dostępność
10
4
7
Więcej opcji (4)
Promocja
2
27

Miód Wielokwiatowy Polski

Produkty: 29

Męczy Cię katar sienny lub złapało Cię przeziębienie? Poszukujesz pomysłu na upominek dla bliskiej osoby? A może po prostu brakuje Ci wyśmienitego, ale i zdrowego dodatku do herbaty? Polski miód wielokwiatowy to odpowiedź na Twoje potrzeby. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z wielu różnych gatunków roślin. To skarb natury, z którego można i należy czerpać jak najwięcej.

Ten dostępny w naszym asortymencie pochodzi od dobrze traktowanych, nie dokarmianych cukrem, szczęśliwych pszczół, więc jego właściwości, smak i konsystencja też są dobre – i przede wszystkim naturalne. Spróbuj sam i przekonaj się, że nasze polskie miody wielokwiatowe to płynne złoto! Oferujemy warianty płynne, które naturalnie się krystalizują lub kremowane na zimno.

Produkty: 29
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej
44,00 zł
Najniższa cena: 44,00 zł
49,00 zł
63,00 zł
66,00 zł
42,00 zł
56,70 zł
Najniższa cena: 63,00 zł
39,00 zł
49,00 zł
77,00 zł
49,00 zł
49,00 zł
39,00 zł
49,00 zł
17,40 zł
22,00 zł
49,00 zł
22,00 zł
79,00 zł
79,00 zł
110,00 zł
55,00 zł
49,00 zł
54,45 zł
54,00 zł

Jak powstaje miód wielokwiatowy?

Miód chabrowy powstaje głównie z nektaru kwiatów chabra bławatka, miód lipowy z kwiatów lipy, a miód tymiankowy z kwiatów tymianku właściwego – jest to prawda ogólnie znana i dość oczywista. Z czego natomiast powstaje miód wielokwiatowy? 

Otóż powstaje on z nektaru wielu różnych kwiatów roślin uprawnych, leśnych, łąkowych i dziko rosnących. Z tego względu bywa nazywany miodem tysiąca kwiatów, a to, co znajdziemy w środku, różni się w zależności od miejsca zbioru, od tego, jakie rośliny rosną na danym obszarze. Miód nektarowy wielokwiatowy z Roztocza będzie więc zupełnie inny niż miód z Gór Świętokrzyskich czy Warmii. Czy to nie wspaniałe? 

Miód wielokwiatowy pozyskuje się z nektaru różnych gatunków roślin, które rzecz jasna występują w jednym ekosystemie i kwitną w tym samym czasie. Ta odmiana miodu pozyskiwana jest od wiosny do prawie jesieni. W zależności od terminu zbioru wyróżniamy miody wiosenne, letnie i późnoletnie.

Miody wielokwiatowe najczęściej występują w pasiekach stacjonarnych, które nie są wywożone na konkretne pożytki i nie stoją przy uprawach danej rośliny (np. rzepaku).

Cechy miodu wielokwiatowego

Kolor miodu wielokwiatowego w dużej mierze zależy od terminu zbioru – może być od jasnokremowego do herbacianego. Zazwyczaj miody wiosenne są jasne, a letnie ciemne. Po skrystalizowaniu przybierają barwę od jasnoszarej do jasnobrązowej. Miód wielokwiatowy krystalizuje się najczęściej drobnoziarniście.

Ta odmiana jest słodka i łagodna, a smak może różnić się w zależności od tego, z jakich kwiatów zbierany był nektar – przykładowo mogą dominować smaki nektarów lipowych, akacjowych lub gryczanych. Warto więc zwracać uwagę na opisy, w których często zamieszczamy analizę cech poszczególnych produktów. Ze względu na łagodny smak miód ten jest lubiany przez dzieci.

Miód wielokwiatowy z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, łagodny smak i przyjemny zapach. Z kolei miód letni wyróżnia się ciemniejszą barwą oraz bardziej zdecydowanym smakiem i aromatem. Zapach tej odmiany niekiedy bywa określany jako silny, podobny do zapachu wosku.

Co znajdziemy w miodzie wielokwiatowym?

Miód wielokwiatowy polski jest bogaty w cenne składniki. W miodach późniejszych znajduje się więcej enzymów i biopierwiastków niż w produktach wiosennych. Poszczególne składniki różnią się w zależności od rodzaju kwiatów, z jakich pszczoły pozyskują nektar. 

W słoiku miodu wielokwiatowego znajdziemy między innymi krzem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego oraz odnowy skóry, włosów i kości. Ta odmiana jest również bogata w łatwo przyswajalne cukry proste (glukoza i fruktoza), które wspomagają pracę mięśnia sercowego. Najwięcej cukrów prostych znajdziemy w miodach wiosennych. Miód wielokwiatowy jest polecany alergikom, natomiast cechuje go zwykle niezbyt wysoka aktywność antybiotyczna.

Miód wielokwiatowy – na co jest dobry?

Jak każdy inny, ma właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające, odtruwające. Ten rodzaj jednak szczególnie polecamy alergikom i osobom nadmiernie nerwowym, a także tym, którym brakuje odporności. Świetnie też dodaje zastrzyku energii dzięki wysokiej zawartości fruktozy, czyli zdrowych węglowodanów, więc jest dobry na ogólne zmęczenie.

Miód wielokwiatowy ma następujące właściwości:

  • wspiera pracę układu krwionośnego,
  • wspomaga pracę mięśnia sercowego,
  • działa odtruwająco w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego,
  • wspiera leczenie alergii na pyłki, astmy oskrzelowej i kataru siennego,
  • wspomaga leczenie grypy, przeziębień i chorób dolnych dróg oddechowych, 
  • wzmacnia organizm w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Miód wielokwiatowy dla alergików

Miód wielokwiatowy ma liczne zalety, a jedną z nich jest łagodzenie alergii. Jego skuteczność wynika z obecności ziaren pyłku kwiatowego i innych pyłków pochodzących z terenów, gdzie pszczoły zbierały nektar. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, najlepiej wybrać miód pochodzący z pasieki położonej najbliżej zamieszkiwanego rejonu. Wiąże się to oczywiście z różnicami w występowaniu pyłków na określonych obszarach. Przyjmowanie miodu wielokwiatowego poza miesiącami pylenia roślin sprawia, że organizm uodparnia się na alergeny – w efekcie objawy alergii mogą znacznie złagodnieć lub nawet całkowicie ustąpić.

Kurację antyalergiczną zaczynamy od 1 łyżeczki miodu dziennie (rano), a każdego dnia zwiększamy ilość do momentu osiągnięcia 15 łyżek stołowych dziennie (300 g). Następnie zmniejszamy stopniowo tę ilość, aż wrócimy do 1 łyżeczki. 

Jeśli chcesz zastosować kurację antyalergiczną zapobiegawczo, mniej więcej na miesiąc przed pyleniem roślin zacznij spożywać 2 łyżeczki miodu dziennie, 2-3 razy w tygodniu. Łyżeczka miodu wielokwiatowego ma ok. 40 kcal, a 1 łyżka ok. 70 kcal.

(Kuracja miodowa opisana przez Helenę Noskowicz-Bieroniową w książce “Co może miód?”)

Miód wielokwiatowy czy lipowy?

Wiele osób zadaje pytanie, który miód jest lepszy: wielokwiatowy czy lipowy? Nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi, gdyż wszystko zależy od tego, czego oczekuje dana osoba. Nieprawdą jest, że „czysta” odmiana, taka jak miód lipowy, jest lepsza niż miód wielokwiatowy, który powstaje z nektaru różnych kwiatów. 

Decydując się na miód, zwróć więc przede wszystkim uwagę na jego walory smakowe oraz właściwości. Jeśli jesteś alergikiem i chcesz złagodzić objawy alergii, zdecydowanie wybierz miód wielokwiatowy z pasieki położonej niedaleko Twojego miejsca zamieszkania. Jeśli natomiast szukasz produktu o wysokiej aktywności antybiotycznej, miód lipowy będzie w tym przypadku najlepszym wyborem. Dzięki dużej zawartości fruktozy jest on również odpowiedni dla cukrzyków insulinoniezależnych.

A może wybierając miód, zwracasz uwagę przede wszystkim na smak? Miód wielokwiatowy jest słodki i łagodny, dlatego przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Z kolei miód lipowy jest słodko-ostry, lekko gorzkawy, pikantny i lekko szczypiący w język, co sprawia, że nie wszyscy go lubią. 

Jaki miód wielokwiatowy wybrać?

Tym, co może dziwić, jeśli chodzi o miód wielokwiatowy, są rozbieżne ceny. Widać to bardzo dobrze w naszym sklepie, gdzie za 1 kg miodu wielokwiatowego zapłacisz od 44 zł do nawet 100 zł! Wiele zależy bowiem od pochodzenia danego słoika i cen ustalanych przez pasieki. 

Jak więc wybrać miód, który sprosta Twoim oczekiwaniom? Możesz kierować się ceną, decydując się na słoik z półki cenowej, która najbardziej Ci odpowiada. My jednak zachęcamy do czytania opisów, w których znajdziesz informacje na temat smaku, zapachu czy konsystencji miodu z danej pasieki (i danego sezonu!).

Naturalne miody wielokwiatowe z całej Polski

Współpracujemy na przykład z pasiekami z Pojezierza Drawskiego (np. gminy: Czaplinek, Borne Sulinowo, Barwice), z Gór Świętokrzyskich czy Lubelszczyzny. Jedną z pasiek prowadzi profesor z jedynego w Europie Technikum Pszczelarskiego. 

W ofercie mamy wyjątkowe typy, na przykład z propolisem czy łąkowy, o nietuzinkowym orzechowo-mlecznym smaku. To prawdziwe rarytasy dla miodowych smakoszy! Wszystkie są niefiltrowane, bez sztucznych dodatków, więc możesz być pewien, że płacisz za doskonałą jakość i naturalny produkt.

Dołącz do grona wielu naszych zadowolonych klientów i wielbicieli pszczelich produktów - dodaj słoik (lub kilka!) do koszyka już teraz!

Możesz również napisać do nas maila lub zadzwonić i uzyskać spersonalizowaną poradę. Doskonale znamy wszystkie miody dostępne w naszej ofercie, dlatego chętnie doradzimy najlepszy wybór! 

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

dostawa od 5,90 zł

Bestsellery