Miód na Stany zapalne
w kategorii: Miód na Stany zapalne
Wybrane Filtry
W odniesieniu do miodu bardzo często pojawiają się informacje na temat jego właściwości przeciwzapalnych. Sam Hipokrates wykorzystywał go jako maść na leczenie ran, a miód od setek lat stosowany jest w medycynie ludowej na najróżniejsze schorzenia. Stan zapalny mogą wywoływać między innymi wirusy i bakterie, dlatego istotnym elementem profilaktyki przeciwzapalnej jest dbanie o odporność. Czy wiesz, co sprawia, że miód jest przeciwzapalny?
Właściwości przeciwzapalne miodu
Na właściwości miodu wpływają zawarte w nim składniki. Jego skład różni się oczywiście w zależności od miejsca wytwarzania, nasłonecznienia, procesu pozyskiwania i magazynowania. Zwykle znajdziemy w nim minimum 181 substancji. Głównymi składnikami miodu są węglowodany (do 80% suchej masy) i woda (do 20% suchej masy). Za właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe odpowiadają pozostałe składniki (do 3% suchej masy):
- witaminy (C i z grupy B),
- enzymy z roślin i układu trawiennego pszczół,
- kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, octowy, bursztynowy, glukonowy, masłowy, cytrynowy),
- ok. 26 aminokwasów (m.in. prolina),
- mikroelementy (m.in. cynk, żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, selen, chrom, mangan),
- kwasy fenolowe (m.in. wanilinowy, kawowy, galusowy),
- flawonoidy (m.in. kwercetyna, kemferol, chryzyna).
Dużo mówi się o zawartych w miodach antyoksydantach (przeciwutleniaczach), czyli związkach neutralizujących wolne rodniki. Z kolei wolne rodniki odpowiadają za nasilanie stanu zapalnego. Za właściwości antyoksydacyjne miodu odpowiedzialne są karotenoidy, kwasy organiczne, aminokwasy, enzymy, witaminy C i E oraz polifenole. Najważniejsze mają być te ostatnie, które pełnią główną funkcję w ochronie przed stresem oksydacyjnym. Antyoksydanty mogą też przyczyniać się do pomocy w neutralizowaniu stanu zapalnego. Wykazano również, że ester fenylowy kwasu kawowego ma właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące.
Choroby zapalne a miód
W literaturze znajdziemy sporo informacji na temat właściwości przeciwzapalnych miodu. Dotyczy to takich schorzeń, jak choroby zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych (np. przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc), choroby błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia (stany zapalne, paradontoza, pleśniawki), choroby oczu (np. zapalenie spojówek, zapalenie rogówki) czy choroby skóry (np. stany zapalne, AZS). W badaniu przeprowadzonym przez Frołowa i Piersadina badacze zauważyli, że u osób spożywających 2-3 łyżki miodu dziennie przez okres od kilku tygodni do kilku lat nie wystąpiły objawy zakażeń mimo przebywania w środowisku zakaźnym. Z kolei w grupie pacjentów niespożywających miodu zakażenia wirusowe i bakteryjne dróg oddechowych pojawiały się nawet kilka razy w roku.
Jaki miód ma właściwości przeciwzapalne?
Jeśli zastanawiasz się, jaki miód będzie najlepszy na stany zapalne, spieszymy z odpowiedzią! Do kategorii miodów przeciwzapalnych możemy zaliczyć m.in. miód wielokwiatowy, leśny, cząbrowy, tymiankowy, nawłociowy, fenkułowy, malinowy, spadziowy, bławatkowy, borówkowy, faceliowy, wrzosowy, komonicowy, eukaliptusowy, kminkowy i lipowy.
Miody spadziowe charakteryzuje wyższa zawartość polifenoli, natomiast wśród miodów odmianowych najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne wykazują miód gryczany i wrzosowy (Wilczyńska: 2010).
Produkty pszczele o właściwościach przeciwzapalnych to także propolis, pierzga i odsklepiny.
- Propolis – Socha i wsp. (2016) twierdzą, że właściwości antyoksydacyjne miodu można zwiększyć ponad trzykrotnie poprzez dodanie propolisu do miodu wielokwiatowego. Propolis zwalcza bakterie i chorobotwórcze grzyby, w tym gronkowce, paciorkowce i grzyby drożdżoidalne. Propolis może być stosowany doustnie w formie kropli lub nalewki.
- Pierzga – przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego pierzga jest polecana w czasie obniżonej odporności.
- Odsklepiny – wierzchni element plastra, który pszczelarz zrywa przed wirowaniem miodu. Pomocny w leczeniu zatok (w tym przewlekłych stanów zapalnych), chorób gardła, przełyku i dziąseł. Odsklepiny są przeznaczone do żucia: Gałuszka (1998) zaleca żucie odsklepin przez 15 minut 4-6 razy dziennie w okresie infekcji. Wskutek przeżuwania zawarte w odsklepinach substancje wędrują do gardła i zatok, łagodząc dolegliwości i działając przeciwzapalnie.
dostawa od 5,90 zł