Miód Ostropestowy Polski
Podkategorie i filtry
Filtry
w kategorii: Miód Ostropestowy Polski
Wybrane Filtry
Cena
Marka
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
Kraj pochodzenia:
Pokarm pszczół:
Rocznik
Pora roku
Dostępność
Promocja
Ostropest plamisty jest jednym z najpopularniejszych naturalnych środków wspierających wątrobę. Osobom, które chcą zadbać o ten narząd, polecamy więc miód z ostropestu, który możemy śmiało zaliczyć do odmian niszowych. W naszym sklepie internetowym dostępny jest miód ostropestowy z Pojezierza Drawskiego, wyjątkowo czystego terenu, na którym znajduje się Drawski Park Krajobrazowy z ośmioma rezerwatami przyrody. Sprawdź, czym wyróżnia się miód ostropestowy i jakie są jego właściwości.
Z czego powstaje miód ostropestowy?
Miód ostropestowy pozyskuje się z nektaru kwiatów ostropestu plamistego (Silybum marianum). Jest to roślina z rodziny astrowatych, z kwiatami o barwie purpurowej. Oryginalnie pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego, a obecnie rośnie dziko w wielu rejonach świata. W Polsce ostropest plamisty jest rośliną uprawną, czasami dziczejącą, a warunki sprzyjające jej wzrostowi to gleba żyzna, próchniczna i głęboka. Inne nazwy ostropestu plamistego to pstrok, kostropacz, podgorzał i marjanek.
Kwitnienie ostropestu przypada na lipiec i sierpień i trwa ok. 5 tygodni. Wydajność miodowa rośliny to 60-120 kg/ha, nie ma natomiast danych na temat jej wydajności pyłkowej. Ze względu na swoje pochodzenie (stepy Europy Południowej), ostropest plamisty zaliczany jest do tzw. biegaczy stepowych – rozsiewanie następuje dzięki podmuchom wiatru, które pomagają przemieszczać oderwane od rośliny koszyczki z owocami.
Ostropest plamisty jest znany już od starożytności, a jego liście były spożywane oraz wykorzystywane jako antidotum po zjedzeniu muchomorów. Do dziś roślina jest stosowana przy zatruciach muchomorem sromotnikowym, co wynika z obecności sylimaryny zawartej w liściach i owocach ostropestu. Sylimaryna jest szczególnie ceniona jako środek wspierający wątrobę i poprawiający trawienie.
Cechy miodu z ostropestu
Miód ostropestowy jest delikatnie słodki z wyczuwalnymi nutami kwaskowymi. Z pewnością nie możemy zaliczyć go do miodów o bardzo wysokiej słodyczy, dlatego powinien przypaść do gustu osobom szukającym nieco mniej słodkich odmian. Jeśli chodzi o jego kolor, miód z ostropestu może mieć różne odcienie – od jasnożółtego, przez pomarańczowy, aż po bursztynowy. Ta odmiana krystalizuje dość szybko, co wynika z wysokiej zawartości glukozy. Kolor po krystalizacji zależy od barwy patoki.
W naszym sklepie internetowym dostępny jest miód ostropestowy z Pojezierza Drawskiego (również w małych słoiczkach 400 g – idealnych na próbę!). W 2019 i 2020 roku wyczuwalna była w nim charakterystyczna nuta gryki, która wzbogaciła smak i działanie miodu z ostropestu – miód gryczany wyróżnia się bowiem wysoką zawartością choliny (witaminy B4), która chroni wątrobę i nerki przed uszkodzeniem. Nie każdemu jednak ten smak będzie odpowiadał – nuta gryki sprawia, że smak jest bardziej intensywny, dlatego dominuje nad lekkim, kwiatowym posmakiem miodu z ostropestu.
Miód ostropestowy – właściwości
Na co jest dobry miód z ostropestu? Podobnie jak inne produkty wytwarzane z tej rośliny (np. herbatki ziołowe), również miód ostropestowy polecany jest na wątrobę. Preparaty z sylimaryną są stosowane pomocniczo przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej i żółtaczce. Wszystko ze względu na zawartą w ostropeście sylimarynę – jest to środek hepatoprotekcyjny o właściwościach przeciwwłóknieniowych, immunomodulujących, przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Polecany także jako wsparcie w leczeniu nowotworów.
Ostropest wpływa na usuwanie szkodliwych substancji z organizmu, a także wspiera regenerację zniszczonych komórek i wytwarzanie nowych. Przypisuje mu się również działanie oczyszczające i ochronne na tętnice – ma pomagać w regeneracji komórek tętniczych, które zostały upośledzone zwyrodnieniami miażdżycowymi. Za surowiec lekarski uznawane są owoce, które zawierają do 2-3% sylimaryny chroniącej wątrobę przed toksynami i pobudzającej jej zdolności regeneracyjne. Miód ostropestowy na wątrobę może również przynieść korzyści osobom cierpiącym na zaburzenia ze strony układu pokarmowego.
Miód ostropestowy z Pojezierza Drawskiego
W naszym sklepie internetowym znajdują się wyłącznie naturalne miody odmianowe z cenionych polskich pasiek. Jeśli chodzi o miód z ostropestu, najlepszy produkują pszczoły z Gospodarstwa Pasiecznego Maja R.K. Bondaruk, które oferuje Miody Pojezierza Drawskiego. Pasieka leży w sercu Pojezierza Drawskiego, które słynie ze wspaniałych krajobrazów, jezior i czystych lasów. Znajdują się tam wrzosowiska, kwieciste łąki, długie aleje lipowe i ekologiczne pola.
Nie brakuje również upraw ostropestu, z którego pasieka produkuje miód. Gospodarstwo pasieczne liczy 2000 rodzin pszczelich, co sprawia, że jest to jedna z największych pasiek w Polsce. Pasieka pozyskuje miody metodami tradycyjnymi, nieco unowocześniając niektóre procesy. Jej wytwory znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Pomorza Zachodniego. Miód ostropestowy to tylko jeden z licznych odmian oferowanych przez pasiekę z Pojezierza Drawskiego – wiele z nich znajdziesz w naszej ofercie!
dostawa od 5,90 zł