Kiedyś na Stokłosach w Stolicy był wspaniały sklep z miodami. Pochodziły one z zaufanych polskich pasiek, a ich jakość potwierdziły badania laboratorium w Lublinie. W 2016 roku sklep przeszedł do historii...
Jako wielbiciele zdrowych produktów wysokiej jakości, zwłaszcza naturalnych polskich miodów, postanowiliśmy w 2017 roku na warszawskich Kabatach reaktywować tamten koncept.
Nawiązaliśmy współpracę z tymi samymi sprawdzonymi pasiekami. Obecnie są to: Moja Pszczoła Agaty i Mariusza Chachułów, Swojskie Miody Jakuba Tutaja, Gospodarstwo Pasieczne Kurpielów... Znajdujemy również inne zaufane pasieki (jak np. Tomasza Baczewskiego, Mirosława Pędzicha, księdza Marciniaka, pasieka Fujarskich - miody Drahimskie, pasieka Artura Rosłońca z Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, pasieka U Alfreda z Puszczy Augustowskiej, Gospodarstwo Bartne Marka Grabowskiego i inne).
Miód jest dobry na wszystko. Jeśli jest to... dobry miód. Prawdziwy. Z polskiej pasieki, przygotowany naturalnymi metodami przez uczciwych pszczelarzy, którzy wkładają w swoją pracę serce.
Miód niepodrabiany, nierozcieńczany, niefiltrowany, nieprzetrzymywany na bazarowych straganach, gdzie jest narażony na oddziaływanie promieni słonecznych. W żaden inny sposób nie przegrzewany (żeby zawsze "dobrze wyglądał" i "lepiej się sprzedawał", bo "ludzie wolą miód nieskrystalizowany"... Wierzymy, że świadomi nabywcy miodu wiedzą, że ten w naturalny sposób ulega krystalizacji, więc jeśli kupują lejący się miód, to tylko taki, który był roztopiony w temperaturze maks. 42 stopni, bo wtedy zachowuje swoje cenne właściwości).
Jeżeli szczególnie zależy Państwu na zdrowiu swoim i swoich bliskich (a przy tym chcecie wspierać polskich pszczelarzy), zapraszamy po prawdziwe miody w atrakcyjnych cenach (pytaj o warunki uzyskania Karty Stałego Klienta). Niektóre z nich są do kupienia w Warszawie wyłącznie w Miód Dobry! Poza sklepem stacjonarnym prowadzimy również - od połowy 2020 roku - sklep internetowy www.miod-dobry.pl
Oferujemy największy wybór polskich miodów (ze sprawdzonych pasiek). Z Roztocza, z Gór Świętokrzyskich, z Gór Stołowych, z Kotliny Kłodzkiej, z okolic Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, z Kujaw, z Pojezierza Drawskiego, z Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, z Puszczy Białowieskiej, z Puszczy Augustowskiej, z Puszczy Bydgoskiej...
Miody znane niemal wszystkim:
- wielokwiatowy (również kremowany)
- lipowy,
- rzepakowy (również kremowany),
- akacjowy,
- gryczany,
- wrzosowy (nawet z kilku różnych pasiek).
Miody spadziowe iglaste (spadź jodłowa z Podkarpacia, z Pienin, ze Świętokrzyskiej Puszczy lub z Beskidu Sądeckiego - a nawet, raz na parę lat, z Jodły Kaukaskiej zasadzonej na Kujawach - spadź świerkowa z Gór Stołowych, spadź sosnowa) i ze spadzi liściastej (np. lipowo-dębowa).
Miody mniej znane (i trudno dostępne), ale nie mniej cenne:
- faceliowy,
- malinowy (z maliny leśnej lub z maliny ogrodowej),
- mniszkowy,
- leśny (nektarowo-spadziowy),
- miód nostrzykowy,
- nawłociowy,
- bławatkowy,
- koniczynowy,
- borówkowy,
- fasolowy,
- klonowy,
- słonecznikowy,
- kurpiowski (nie ma, ale jest bardzo bliski kurpiowskiemu)
- i wierzbowo-mniszkowy,
- tymiankowy (polski),
- jeżynowy,
- cząbrowy,
- z nektaru kopru włoskiego,
- z nektaru mięty
- oraz dyniowy,
- cebulowy,
- odsklepinowy,
- gorczycowy,
- ostropestowy.
Jest Lipiec Białowieski z Puszczy Białowieskiej. Jest miód łąkowo-bagienny z Puszczy Agustowskiej. Jest miód łąkowy spod Bodzentynia (o mleczno-orzechowym smaku, który większość osób nazywa: "jak mleczko w tubce").
Polecamy również miody z naturalnymi dodatkami:
- z nalewką z propolisu,
- jak również miód z propolisem, imbirem i kurkumą,
- miód z kakao,
- miód z cynamonem,
- miód z pyłkiem pszczelim,
- miód z płatkami dzikiej róży,
- miód z kardamonem, wanilią, imbirem i cynamonem,
- miód z listkami mięty,
- miody z owocami liofilizowanymi (z miętą i cytryną, z pomarańczą, z żurawiną, z truskawką itd.).
W ofercie ponadto:
- świece z wosku pszczelego,
- pyłek kwiatowy,
- propolis
- oraz pierzga
- i odsklepiny woskowe,
- a także wosk pszczeli do celów kosmetycznych (lub innych).
Są ponownie w ofercie zioło-miody (produkt wytwarzany przez pszczoły karmione specjalną pożywką z wywarem z naturalnych ziół lub naturalnym sokiem z owoców): pokrzywowy, sosnowy, aroniowy, z czarnego bzu.
Zapraszamy również po miody miejskie:
- wilanowski,
- ursynowski,
- mokotowski.
I mamy też miody kremowane, o konsystencji idealnej do smarowania: rzepakowy, wielokwiatowy i faceliowy.
W sklepie stacjonarnym na Kabatach (Al. KEN 21 lok u15) pytaj o warunki uzyskania Karty Stałego Klienta - daje 10% zniżki.
Jeśli mieszkasz lub jesteś przejazdem w Warszawie, warto do nas wstąpić - tutaj niemal każdy miód możesz przed zakupem spróbować!
W sklepie internetowym dla każdego nowego Klienta na "Dzień Dobry" promocja na cały asortyment: - 10% na miody i inne produkty!
Jeśli interesuje Cię naturalny, surowy, niepasteryzowany, niefiltrowany regionalny polski miód (małe, średnie lub duże słoiki), znajdziesz taki w Miód Dobry!
Smacznego i na zdrowie!
P.S. Jako dodatek do oferty naszych rodzimych miodów proponujemy Państwu okresowo miody z zagranicy: koniczynowy, kasztanowy, cytrynowy, eukaliptusowy, migdałowy i lawendowy.
A już totalnym rarytasem jest (a w zasadzie bywa, bo jest go mało) miód z kłód bartnych, wykapywany, nie odwirowywany oraz miód pasieczny od bartnika.