Surowy Miód Fenkułowy 2024 (wytrawny, z Kopru Włoskiego) z Kujaw 400g
Miód ten przypadnie do gustu amatorom miodu gryczanego i spadziowego!
Administratorem danych osobowych jest Miód Dobry!. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Jest to miód bardzo charakterystyczny, ciemnej barwy, delikatnie, ale zdecydowanie aromatyczny, z wyraźną nutą kwaskową i smakiem coś à la orzech włoski lub drewno (taka lekka taniczność) jakby ktoś zalał niewielką ilość zielonych łupin orzecha włoskiego miodem o smaku lekko anyżowym i dodał miodu ze spadzi liściastej.
Smak miodu z kopru włoskiego jest karmelowo-orzechowy z nutą balsamiczno-anyżową. Miód ten, tak jak spadź liściasta, ma delikatną cierpkość jakby był przechowywany w beczce z drewna bukowego i potem przelany do beczki z drewna kasztanowca jadalnego – na krótko, bo nie ma tej ostrości, którą się wyczuwa na przykład w winach czy miodach pitnych maturowanych w kasztanowych beczkach.
Miód ten przypadnie do gustu amatorom miodu gryczanego i spadziowego, bo jakby łączy te smaki balsamiczne z kwasowością i wyrazistością gryki, ale jest zdecydowanie łagodniejszy od gryki. W beczce, tj. w pojemniku zbiorczym, zaraz po wywirowaniu jest silnie wyczuwalny zapach koperku i anyżu, co potem już w słoikach jest mniej zaznaczone i tylko najwytrawniejsi koneserzy odnajdą ten aromat. O ile zapach anyżkowaty gdzieś w tle, w "drugim nosie", da się wyczuć, to ten silny koperek, którym pachnie cała pracownia w trakcie wirowania tego miodu jakoś zanika po 2-3 tyg. przechowywania miodu fenkułowego.
Dzięki dużej zawartości fruktozy miód z kopru włoskiego długo pozostaje płynny, a krystalizacja przebiega wolno (podobnie krystalizuje jak gryczany, ale się nie rozwarstwia co się gryce zdarza).
Miód fenkułowy szczególnie polecany jest dla rekonwalescentów i osób wymagających wzmocnienia i regeneracji ukł. pokarmowego. Mamy karmiące z powodzeniem stosują tą odmianę miodu do kawy zbożowej jako alternatywa syropu słodowego.
"Informujemy, iż miody pozyskiwane w naszej pasiece są w standardzie "raw honey" żywe/aktywne enzymatycznie, nieprzegrzewane, nieklarowane na gorąco, nie mieszne (niestandaryzowne), niefiltrowane, w 100% naturalne i pozyskiwane tradycyjnymi metodami bez używania chemicznych repelentów z poszanowaniem pszczół.
Od ponad 12 lat prowadzimy zwalczanie warrozy metodami ekologicznymi co gwarantuje brak kontaminacji akarycydami i ich pochodnymi."
Metryczka miodu
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Zyskaj 10% dodatkowego rabatu!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.