Menu
Szukaj
Koszyk
Okniański Piotr Kujawskie Miody

Surowy Miód Fenkułowy (mocny, na żołądek, gardło) z Kujaw 1000g

Miód ten przypadnie do gustu amatorom miodu gryczanego i spadziowego!

Przejdź do pełnego opisu
129,60 zł
Cena regularna: 144,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 129,60 zł
Dostępność:
brak towaru
Zapytaj o produkt
Czas wysyłki: 24 godziny

Opis

Jest to miód bardzo charakterystyczny, ciemnej barwy, delikatnie, ale zdecydowanie aromatyczny, z wyraźną nutą kwaskową i smakiem coś à la orzech włoski lub drewno (taka lekka taniczność) jakby ktoś zalał niewielką ilość zielonych łupin orzecha włoskiego miodem o smaku lekko anyżowym i dodał miodu ze spadzi liściastej.

Smak miodu z kopru włoskiego jest karmelowo-orzechowy z nutą balsamiczno-anyżową. Miód ten, tak jak spadź liściasta, ma delikatną cierpkość jakby był przechowywany w beczce z drewna bukowego i potem przelany do beczki z drewna kasztanowca jadalnego – na krótko, bo nie ma tej ostrości, którą się wyczuwa na przykład w winach czy miodach pitnych maturowanych w kasztanowych beczkach.

Miód ten przypadnie do gustu amatorom miodu gryczanego i spadziowego, bo jakby łączy te smaki balsamiczne z kwasowością i wyrazistością gryki, ale jest zdecydowanie łagodniejszy od gryki. W beczce, tj. w pojemniku zbiorczym, zaraz po wywirowaniu jest silnie wyczuwalny zapach koperku i anyżu, co potem już w słoikach jest mniej zaznaczone i tylko najwytrawniejsi koneserzy odnajdą ten aromat. O ile zapach anyżkowaty gdzieś w tle, w "drugim nosie", da się wyczuć, to ten silny koperek, którym pachnie cała pracownia w trakcie wirowania tego miodu jakoś zanika po 2-3 tyg. przechowywania miodu fenkułowego.

Uwaga, jeśli ktoś u nas ten miód już kupował, to zauważy, że w 2024 jest jaśniejszy i trochę mniej intensywny, niż w poprzednich lata. Taka pogoda...


Dzięki dużej zawartości fruktozy miód z kopru włoskiego długo pozostaje płynny, a krystalizacja przebiega wolno (podobnie krystalizuje jak gryczany, ale się nie rozwarstwia co się gryce zdarza).

Miód fenkułowy szczególnie polecany jest dla rekonwalescentów i osób wymagających wzmocnienia i regeneracji ukł. pokarmowego. Mamy karmiące z powodzeniem stosują tą odmianę miodu do kawy zbożowej jako alternatywa syropu słodowego.

"Informujemy, iż miody pozyskiwane w naszej pasiece są w standardzie "raw honey" żywe/aktywne enzymatycznie, nieprzegrzewane, nieklarowane na gorąco, nie mieszne (niestandaryzowne), niefiltrowane, w 100% naturalne i pozyskiwane tradycyjnymi metodami bez używania chemicznych repelentów z poszanowaniem pszczół.

Od ponad kilkunastu lat prowadzimy zwalczanie warrozy metodami ekologicznymi co gwarantuje brak kontaminacji akarycydami i ich pochodnymi."

Metryczka miodu

Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu): Duże (900g-1250g)
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: 100% miód pszczeli naturalny
Surowy, raw, nieprzegrzewany? Tylko takie sprzedajemy!
Pokarm pszczół: nektar kwiatów
Rocznik 2024
Pora roku letni

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Zyskaj 10% dodatkowego rabatu!

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.