Surowy Miód Nawłociowy z Lubelszczyzny 1000g
Zapytaj o produkt
Administratorem danych osobowych jest Miód Dobry!. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Mocno kwaskowaty w 2023 roku! Bardzo się udał. Niestety w 2024 aż tak fajny nie jest. Mniej słodszy, niż przeciętny miód, ale jednak brakuje tej wyraźnej cytrynowatości. No cóż, natura to nie fabryka i daje, co sama chce, a nie co my chcemy...
Miód nawłociowy w stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową). Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie.
Miód nawłociowy na co jest?
- Stosowany w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu
- Łagodzi objawy kamicy nerkowej
- Korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża
- Wykorzystywany w leczeniu przerostu prostaty
Na zdjęciu nie widzisz nawłoci, lecz... "lotnisko", z którego pszczoły odlatują na rosnącą w okolicy nawłoć. O tej porze roku poza nawłocią prawie nic już nie nektaruje, więc pszczoła nie bardzo ma wybór. Ewentualnie drzewa mogą spadziować (skutkiem czego wychodzi właśnie miód nawłociowy z domieszką spadzi).
Dla pszczółek w tej miejscówce to już ostania tegoroczna robota. Potem zimowanie. Byle do wiosny.

Metryczka miodu
- Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu): Duże (900g-1250g)
- Kraj pochodzenia: Polska
- Skład: 100% miód pszczeli naturalny
- Surowy, raw, nieprzegrzewany? Tylko takie sprzedajemy!
- Pokarm pszczół: nektar kwiatów
- Rocznik 2024
- Pora roku późnoletni
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Wystaw opinię o produkcie
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinie. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne).
Zyskaj 10% dodatkowego rabatu!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.