Zyskaj 10% dodatkowego rabatu! 1. Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.
Surowy Miód z nektaru Czarnej Porzeczki z Mazowsza 1100g
Cena regularna:
66,00 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Z pasieki Tomasza Rombela (mgr inż. ogrodnictwa, od 1986 roku zajmujący się również pszczelarstwem), któremu dziś pomagają synowie.
Jeden z nich, Maciej, miał okazję przyglądać się pracy wielu pasiek w różnych zakątkach Polski i to, co tam zobaczył upewniło go tylko, że miód z pasieki jego ojca należy do najlepszych.
Proszę wybaczyć, że na etykietach miodów z tej pasieki nazwy są zwykle skrótowe, np. PORZECZKA, a nie MIÓD Z NEKTARU PORZECZKI. To jest naprawdę rzemieślnicza robota, łącznie z etykietami, na których mama pana Macieja wypisuje ręcznie nazwy (im nazwa krótsza, tym mniej czasu zajmuje kaligrafowanie :-).
Uwaga, poniższy opis zostawiamy w celach informacyjnych. Pierwsza partia tego miodu z 2023 nie smakuje, jak w 2021 roku. Szczerze: nic ciekawego. Miód, jak miód. Naszym zdaniem, bo może ktoś się w tym miodzie dopatrzy czegoś więcej.
Sam miód porzeczkowy jest w smaku ciekawy, lekko kwaskowaty. (Wiemy, że wśród naszych klientów miód, który nie jest samą słodyczą ma wieku fanów). Ta akurat partia, która dojechała jako druga dostawa, jest dużo jaśniejsza, lekko słomkowa (domieszka akacji, a zatem będzie się wolniej krystalizował) o wyraźnym aromacie drewna, który świadczy o domieszce spadzi, zapewne dębowej (wnioskujemy wraz z pszczelarzem zarówno z terenów otaczających plantację porzeczek, jak i z doświadczenia z innymi miodami).
Partia o tym lekko kwaskowatym smaku jeszcze wróci na nasze półki (jest w pasiece nie rozlana do słoików). Na razie mamy około 20 słoików miodu, można powiedzieć, porzeczkowo-akacjowo-spadziowego. Oba warianty są warte spróbowania, choć inne.
To dobra okazja do wyjaśnienia jednego z powodów różnic między słoikami miodu z tego samego pasieczyska. Otóż jeśli jakaś roślina, z której nektaru pszczelarz stara się uzyskać miód, nektaruje powiedzmy przez 10 dni, to przez ten czas są dni, w których jej nektarowanie jest w szczycie i pszczoła nie ma za bardzo wyboru i musi zbierać właśnie ten nektar. Ale gdy potem okres nektarowania tej rośliny kończy się, może zaczynać się okres nektarowania (lub spadziowania) innych roślin. I tak w ramkach z pierwszego okresu będzie miód bardziej odmianowy, w ramkach z drugiego okresu będzie miód odmianowy z większą ilością domieszek.
W dodatku te ramki mogą być w różnych ulach. Gdyby ktoś chciał uzyskać w każdym słoiku z jednego pasieczyska ten sam miód, musiałbym odwirowany ze wszystkich ramek miód zmieszać i dopiero rozlać. Jeśli zaś chcemy zachować rzemieślniczość. Wirujemy ramki stopniowo i rozlewamy to, co naturze wyszło. Pewnym minusem jest to, że w jednym słoiku możemy mieć coś znacząco innego, niż w drugim. No ale coś za coś...
Podkreślamy, że to nie jest miód z dodatkiem porzeczek, lecz z nektaru porzeczek. Pszczoły oblatywały własne plantacje Pana Tomasza Rombela - a jest co oblatywać! (Na zdjęciu fragment uprawy porzeczek).
Metryczka
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu): | Duże (900g-1250g) |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Skład: | 100% miód pszczeli naturalny |
Surowy, raw, nieprzegrzewany? | Tylko takie sprzedajemy! |
Pokarm pszczół: | nektar kwiatów |
Rocznik | 2023 |
Pora roku | letni |