Surowy Miód dla cukrzyków Akacjowy (2024 rocznik) 1100g
Miód z okolic Zielonej Góry, z nektaru akacji rosnących nad Odrą.
Administratorem danych osobowych jest Miód Dobry!. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Miód akacjowy należy do tych, które najczęściej "poleca" się diabetykom. "Poleca" nie w tym sensie, że może stanowić zamiennik cukru o niskim indeksie glikemicznym. (IG miodu średnio jest niewiele mniejsze, niż czystej sacharozy - między 60 a 70). "Poleca się" na tej zasadzie, że jeśli diabetyk chciałby od czasu do czasu zjeść trochę miodu, to najlepiej takiego, który zawiera najwięcej fruktozy.
Zwykle najbardziej akacjowym (a więc zawierającym najwięcej fruktozy) będzie u nas ten spod Zielonej Góry, z nad Odry (z pasieki Kurpielów). Widać to na pierwszy rzut oka po kolorze i stopniu przezroczystości. W uproszczeniu można powiedzieć, że im jaśniejszy, im bardziej przezroczysty miód akacjowy, tym bardziej jest on akacjowy.
Aktualnie (w 2024 r.) równie mocnym akacjowym miodem, a może nawet ciut mocniejszym jest ten z Lubelszczyzny, z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej.
Polecamy również ten z Mazowieckiego Parku Krajobrazowego.
Jeśli więc z jakiegokolwiek powodu zależy Ci na miodzie, w którym fruktozy jest zdecydowanie więcej, niż glukozy, to polecamy w pierwszej kolejności właśnie te trzy powyższe akacjowe.
Jeśli jesteś diabetykiem, skonsultuj stosowanie miodu ze swoim lekarzem.
Przy okazji, chociaż surowy miód ma wysoki indeks glikemiczny, to czy wiesz, że są doniesienia, iż może on pomagać w stabilizacji cukru we krwi?
"Na podstawie zaprezentowanych wyników badań można stwierdzić, że przyjmowanie miodu przez osoby chore na cukrzycę, nawet w dużych dawkach (na osobę o masie 70 kg dawka miodu wynosiła od 70 do 175 g dziennie), prowadzi do obniżenia poziomu glukozy we krwi, wyrównuje przebieg choroby, a także zmniejsza masę ciała.
A zatem, choć stwierdzenie to może wydawać się kontrowersyjne, miód pomaga w ustabilizowaniu procesu chorobowego i jest produktem korzystnym dla osób chorych na cukrzycę.
Na ile stwierdzenie to jest prawdziwe, powinny odpowiedzieć dalsze badania kliniczne, z wytypowaniem odpowiedniej odmiany miodu (wydaje się, że dobre efekty powinno przynieść używanie miodu o wysokiej zawartości fruktozy), a także określenie, jakie typy cukrzycy są na tego rodzaju suplementację diety podatne." - pisali w magazynie "Pszczelarstwo" Prof. dr hab. BOGDAN KĘDZIA i mgr farm. Barbara E. Hołderna-Kędzia (pracownicy naukowi, członkowie Pszczelarskiego Towarzystwa Naukowego; zajmują się m.in. właściwościami farmakologicznymi, mikrobiologicznymi i leczniczymi produktów pszczelarskich i opublikowali kilkadziesiąt prac naukowych i cztery monografie).
Metryczka miodu
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Zyskaj 10% dodatkowego rabatu!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.