Menu
Szukaj
Koszyk

Miód Dobry! Jak kupować miód?

Nie masz pojęcia o miodach? A może już jesteś ich smakoszem lub wielbicielem ich zdrowotnych właściwości? Tak, czy inaczej, zanim zaczniesz zakupy, zanim zaczniesz choćby rozglądać się po naszym - teraz również internetowym - sklepie, mam dla Ciebie kilka wskazówek jak kupować miód. U nas. Ale nie tylko.

Przejdź do wpisu

Nie masz pojęcia o miodach? A może jesteś ich smakoszem lub wielbicielem ich zdrowotnych właściwości? Tak, czy inaczej, zanim zaczniesz zakupy, zanim zaczniesz choćby rozglądać się po naszym (teraz również internetowym) sklepie, mam dla Ciebie kilka wskazówek: jak kupować miód. U nas. Ale nie tylko.

Zanim zaczniemy sprzedawać, doradzamy.

Po pierwsze wiedz, że miód w masowej sprzedaży lub od nieuczciwych wytwórców, sprzedawców i dystrybutorów:

  • Często specjalnie przegrzewany (po to, aby dłużej stał w wersji płynnej na półce sklepowej, ponieważ około 80% ludzi woli miód lejący się).

  • Eksploatowane pszczoły bywają dokarmiane nawet w trakcie sezonu cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym (zwiększa to ich wydajność, lecz obniża właściwości zdrowotne miodu).

  • Zwłaszcza w przypadku tanich miodów importowanych lub mieszanek z takimi miodami może zawierać szkodliwe substancje jak ołów lub antybiotyki oraz uczulające pyłki roślin nie występujących w naszej strefie klimatycznej.

  • Bywa filtrowany, rozcieńczany cukrem z wodą lub syropem glukozowo-fruktozowym (więcej: w jednym z krajów południowej Europy w 2002 r. pewna fabryka wyprodukowała 1000 ton syropu o składzie cukrów identycznym jak w miodzie).

Z drugiej strony, miód z zaufanego źródła, to miód:

  • Nakładany (lub przekładany) na zimno lub starannie dekrystalizowany (przez kilkadziesiąt godzin) w temperaturze maksymalnie 42°C.

  • Wytwarzany przez (traktowane z szacunkiem) pszczoły żywiące się wyłącznie zebranym przez siebie nektarem kwiatów lub spadzią.

  • Bez szkodliwych substancji. Za to zawiera związki czynne biologicznie, olejki eteryczne, enzymy, kwasy organiczne, flawonoidy oraz (śladowe ilości) witamin i mikroelementów (dlatego warto spożywać miód z pyłkiem pszczelim).

  • Prawdziwy, niefiltrowany, 100% naturalny produkt pszczeli. Dzięki temu ma działanie lecznicze profilaktyczne, bakteriostatyczne, antybiotyczne, przeciwutleniające i odtruwające...

Kupuj miód z zaufanego źródła. Nasz sklep nie jest jedynym właściwym wyborem, ale skoro już tu jesteś, poczytaj o nas. 

Zapoznaj się z naszą ofertą

Proponujemy miody skrystalizowane lub lejące się, ale zawsze bioaktywne, nieprzegrzewane. Zapewne wiesz, że prawdziwy miód musi skrystalizować. Zwykle dzieje się to dość szybko, tak do trzech miesięcy (zdarzają się wyjątki, o czym przy innej okazji).

Jeśli poza okresem zbioru mamy w ofercie miód lejący się, to znaczy, że został starannie rozpuszczony w komorze dekrystalizacyjnej. Niektóre pasieki posiadają takie urządzenie. U nas w sklepie również jest mini komora dekrystalizacyjna. Termostat trzyma w niej temperaturę i zabezpiecza miód przed przegrzaniem. Dzięki czemu zachowuje on swoje cenne właściwości, a odzyskuje płynną konsystencję, pożądaną przez wielu klientów, którym wychodzimy na przeciw.

Tak rozpuszczony miód ulegnie wkrótce (kilka tygodni, czasem dłużej) ponownej krystalizacji (co jest najlepszym świadectwem tego, że nie został przegrzany). 

Z tego względu miód na naszych półkach jest w większości skrystalizowany. Ale staramy się, aby można było znaleźć również coś w wersji płynnej. Jeśli na takim Ci zależy, zadzwoń, aby usłyszeć jaki aktualnie miód jest do wyboru w wersji płynnej (nie jesteśmy w stanie oznaczyć tego na stronie).

Jeśli preferujesz miód nieskrystalizowany, ale w razie jego braku będziesz zadowolony ze skrystalizowanego, składając zamówienie przez internet przekaż swoje preferencje w uwagach.

Ponieważ nie sprzedajemy produktów z fabryki, nie są one standaryzowane - mogą się różnić między sobą. Na etap krystalizacji, na którym znajduje się dana partia miodu, mamy wpływ tylko częściowo. Miody dziś mogą być płynne, a za np. dwa tygodnie część z nich będzie średnio skrystalizowana, zaś część już twarda. Nie da rady tego opisać na stronie zgodnie ze stanem bieżącym. Taki urok handlu żywym, naturalnym miodem.

Większość klientów to rozumie i docenia. Jednak tych z Państwa, dla których konsystencja miodu ma wyjątkowo duże znaczenie zapraszamy do konsultacji telefonicznej podczas zakupów. Doradzimy, co wybrać. 

Proszę również pamiętać, że naturalny miód zbierany przez pszczoły na jednym pasieczysku może różnić się między sobą. Z jednego ula może wyjść coś trochę innego, niż z drugiego. Zatem zdjęcia miodów w naszej ofercie są poglądowe. Tym bardziej, że miód zmienia kolor w zależności od tego, na jakim jest etapie krystalizacji (im bardziej płynny, tym ciemniejszy).

Ostatnia ze wstępnych uwag: miejcie Państwo świadomość, że na to co pszczoła z zniesie do ula pszczelarz ma wpływ ograniczony. Rządzi natura. Zatem miód np. malinowy nie oznacza, że pszczoły zbierały nektar wyłącznie z malin. To niemożliwe. Zawsze coś doniosły. Co? To zależy od pasieki, regionu, pogody, sezonu, roku.

Dlatego fakt, że smakował Państwu miód np. malinowy kupiony rok temu gdzieś na Mazurach, nie oznacza, że tak samo przypadnie Wam do gustu tegoroczny miód malinowy z np. Roztocza. Ba, ten sam rodzaj miodu z tej samej pasieki może niemało różnić się od zeszłorocznego. Zdarza się. 

Czy w takim razie kupowanie naturalnego miodu to kupowanie kota w worku? Ja bym powiedział, że to raczej podróż w nieznane. Odkrywanie darów, jakie przyniosła natura.

Zapraszamy do nas na zakupy tych, którzy potrafią to docenić. Innym polecamy kostkę cukru lub snikersa, czy tym podobne produkty z fabryki, które smakują zawsze tak samo :-)

Produkty dnia