Surowy Miód Wielokwiatowy Leśny Dziedzictwo Kulinarne Warmii 1200g
Miód z lasu, ale nektarowy (nie spadziowy). Krystalizuje powoli.
Administratorem danych osobowych jest Miód Dobry!. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Miód leśny wielokwiatowy nektarowy - nie spadziowy, a zatem generalnie delikatny. Chociaż jakąś nutkę spadzi liściastej wyczuwam (nie na tyle, aby miód był nektarowo-spadziowy). Różni się od większości majowych miodów nie tylko smakiem (odrobinka charakteru), ale i zachowaniem.
Dojechał rozlany zaraz po odwirowaniu. Nie krystalizuje błyskawicznie, jak wiele wczesnych miodów.
Względnie długo pozostaje w półpłynnej konsystencji, krystalizując wolno i ostatecznie najprawdopodobniej przyjmie konsystencję łatwą do smarowania (taka, na początek czerwca, jest szacunkowa ocena pszczelarza wynikająca z doświadczenia).
Poza nektarem pszczoły zebrały trochę spadzi. Niewiele (mniej, niż w siostrzanym tutaj), ale jednak wystarczy, aby krystalizacja przebiegała nierównomiernie. Spadź krystalizuje dłużej. Jeśli więc otrzymasz słoik miodu w połowie skrystalizowany, nie zdziw się. To w przypadku tego miodu naturalny proces.
Pasieka Różana formalnie jest członkiem Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla od 25 lutego 2020 roku. Natomiast tradycja pszczelarstwa w tej rodzinie sięga daleko wstecz (jak widać choćby na załączonym obrazku).
Metryczka miodu
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Zyskaj 10% dodatkowego rabatu!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.