Surowy Miód Wrzosowy Drahimski 250g
Z unikalnego pożytku Wrzosowisk Kłomińskich, jednych z największych w Europie...
Administratorem danych osobowych jest Miód Dobry!. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Miód Wrzosowy z unikalnego pożytku Wrzosowisk Kłomińskich, jednych z największych w Europie...
W słoiku 250g jeśli ktoś chce spróbować, jak smakuje jeden z najtrudniej dostępnych na rynku miodów.
Miód wrzosowy drahimski ma barwę bursztynowoherbacianą, która występuje w jaśniejszych i ciemniejszych odcieniach. Przed skrystalizowaniem jest koloru bursztynowego lub nawet czerwonobursztynowego. Po skrystalizowaniu od żółtopomarańczowego do brunatnego.
Ma konsystencję gęstej i galaretowatej cieczy w formie żelu. Krystalizuje się średnioziarniście.
Miód wrzosowy drahimski ma silny zapach podobny do zapachu wrzosu. W smaku mdło-słodki, ostry i gorzkawy.
Główne kierunki leczniczego działania miodu wrzosowego:
- nerki i drogi moczowe,
- gruczoł krokowy,
- stany zapalne jamy ustnej i gardła,
- stany zapalne żołądka i jelit.
Drahim to starożytna nazwa regionu Pojezierza Drawskiego. Pod jedną nazwą miód drahimski sprzedawanych jest pięć odmian miodów pszczelich nektarowych, pochodzących z Pojezierza Drawskiego, w tym miód wrzosowy.
Od 16 czerwca 2011 r. miód drahimski jest wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Nazwa może być stosowana dla miodów zebranych na terenie gmin: Czaplinek, Wierzchowo, Barwice, Borne Sulinowo oraz Nadleśnictwa Borne Sulinowo położonych na Pojezierzu Drawskim.
Dla odbiorców miodu drahimskiego niezwykle ważny jest również fakt, iż na terenie pozyskiwania pyłku praktycznie nie ma zanieczyszczenia środowiska: obszar ten położony jest między innymi na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego. Nie ma tam ciężkiego przemysłu, a występujące ekosystemy w bardzo niewielkim stopniu zostały przekształcone przez człowieka. Czyste są także jeziora i rzeki, tworzące rozbudowaną sieć wodną regionu. Także i inne warunki naturalne sprzyjają produkcji miodu: długi okres wegetacji i stosunkowo łagodny klimat działają dobroczynnie na aktywność pszczół.
Metryczka miodu
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Zyskaj 10% dodatkowego rabatu!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.