Surowy Miód Wierzbowy Dziedzictwo Kulinarne Warmii 1200g
Pierwszy miód z tegorocznego nektaru w naszej ofercie!
Administratorem danych osobowych jest Miód Dobry!. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Opis
Miód z nektaru wierzby w Polsce to rzadkość. Potrzeba sprzyjających warunków atmosferycznych i odpowiednio silnych rodzin pszczelich. W tej pasiece uprzednio trafił się aż trzy lata temu!
Uwaga nr 1: ten miód jest zdecydowanie mniej odmianowy (chociaż ciekawszy w smaku), mniej wierzbowy, niż tamten z Pszczelarium. Zatem jeśli chcesz miód wierzbowy z powodów jego właściwości, wybierz tamten.
Uwaga nr 2: ten miód nie krystalizuje ładnie (przykłady w galerii). Jest to związane z tym, że bez wątpienia ma domieszkę spadzi i jest naturalne.
Miód jest z wierzby Iwa (takie głównie nektarują i pszczoły chętnie noszą z nich nektar). Pasieka jest w lesie, oczywiście poza wierzbą (która trzy lata temu przeważała w ponad pięćdziesięciu procentach) coś tam jeszcze jest: trochę klonu, śliwy, ociupinka spadzi. Spadzi niewiele - to nie jest ani spadziowy, ani nawet nektarowo-spadziowy - ale wystarczająco, aby cały miód miał lekko ziołowy aromat. Czyli więcej charakteru, niż w przypadku typowego majowego miodu.
Krystalizuje stosunkowo szybko (tak około 5-6 tygodni). Po krystalizacji jest dość miękki (wnioski na podstawie tego, jak taki miód zachowywał się trzy lata temu; tegoroczny zachowa się zapewne podobnie).
Pasieka Różana formalnie jest członkiem Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla od 25 lutego 2020 roku. Natomiast tradycja pszczelarstwa w tej rodzinie sięga daleko wstecz (jak widać choćby na załączonym obrazku).
Metryczka miodu
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Zyskaj 10% dodatkowego rabatu!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.