Karwan Dariusz i Renata Smaki Przylasek
Renata i Dariusz Karwan prowadzą gospodarstwo rodzinne "Smaki Przylasek" (gmina Brzeźnica, woj. lubuskie).
Kontynuują rodzinną tradycję pszczelarską jeszcze sprzed wojny. (Ojciec pana Dariusza nieprzerwanie przez 60 lat prowadził pasiekę).
Karwanowie oznaczają odmiany miodu w laboratorium "Bartnik Sądecki".
Ich miody to oczywiście miody surowe.
Co więcej, miód przechodzi jedynie przez jedno zwykłe sito (używane przy odwirowywaniu miodu z ramek żeby zatrzymać zanieczyszczenia mechaniczne-kawałki drewna, martwe owady).
A niektóre pożytki są bardzo bogate w pyłek. Wtedy (zwłaszcza wtedy gdy rozwój rodzin pszczelich jest największy) przez sito przechodzą drobiny pyłku, kitu pszczelego, pierzgi, kawałki wosku.
Także proszę się nie zdziwić, jeśli znajdą Państwo w słoiku takie drobinki.
Uzyskanie wysokiej jakości ciekawych miodów ułatwia fakt, że Karwanowie posiadają też 50 ha ziemi (wszystkie uprawy są w ekologii), którą zasiewają miododajnymi roślinami, m.in.:
- facelia - 6,5 ha,
- komonica zwyczajna - 4,5 ha.