Zyskaj 10% dodatkowego rabatu! 1. Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.
Pyłek Pszczeli Makowy z Pomorskiego 170g
Opis
Pyłek pszczeli dostępny na rynku jest najczęściej wielokwiatowy. Nawet jeśli pszczoła zebrała więcej pyłków z jakiegoś konkretnego pożytku, pszczelarze zwykle sprzedają pyłek "jak leci". Raz kupisz jaśniejszy, raz ciemniejszy. Co tam się nasypało do słoika.
Tutaj mamy wyjątek. Wiemy, że mamy do czynienia z pyłkiem z wyraźną przewagą maku (pszczoły nie robią miodu z nektaru maku, ale zbierają z maku pyłek).
Chociaż ogólnie pyłek kwiatowy jest naturalną multiwitaminą (wartościami odżywczymi przewyższa miód!), mamy niedostatek badań na temat oddziaływania konkretnych odmian pyłku. Co można powiedzieć o pyłku kwiatowym z przewagą maku?
NAJWYŻSZA zawartość związków polifenolowych (poprawiają trawienie i zdrowie mózgu, chronią przed chorobami serca, cukrzycą typu 2, a nawet niektórymi nowotworami).
DUŻA zawartość flawonoidów (działają uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi i pracę serca).
ŚREDNIE właściwości przeciwutleniające (produkty o najwyższych właściwościach antyoksydacyjnych wymiatają wolne rodniki i chronią organizm przed reaktywnymi formami tlenu, znajdują zastosowanie w profilaktyce choroby miażdżycowej).
Pyłek z przewagą maku zawiera dużą ilość soli mineralnych.
Pyłek taki jest czarny, czarno-brązowy, fioletowy oraz czarno-szary. Ma neutralny zapach. Smak złożony: delikatnie kwaśny, delikatnie gorzki, średnio słodki, przyjemny, łagodny.