Zyskaj 10% dodatkowego rabatu! 1. Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.
Pierzga w Miodzie (niepodsuszana!) z Mazowieckiego Parku Krajobrazowego 500g plus 525g miodu
Opis
Pół kilograma naturalnej pierzgi pszczelej z Mazowieckiego Parku Krajobrazowego - ale uwaga, niepodsuszanej! - zalane miodem akacjowym (ponad pół kilograma miodu).
Mało pierzgi w tej pasiece w tym roku. Zarezerwowaliśmy, ile się dało, ale raczej nie starczy do kolejnych zbiorów. Jak komuś na niej zależy, warto robić zapasy (tylko przechowywać w temperaturze mniejszej niż 18 stopni, a nawet w lodówce).
Pierzga to ukwaszony przez pszczoły pyłek pszczeli. Jest bogatsza w swym składzie od pyłku o enzymy trawienne, miód, inhibiny, kwasy organiczne i witaminy B, E i K.
Wartość lecznicza pierzgi jest przez to wyższa niż samego pyłku.
Zwykle pierzga, tak jak pyłek, jest podsuszana - aby nie uległa zepsuciu. Ta nie była podsuszana, ponieważ przed zepsuciem chroni ją miód, którym jest zalana.
Pierzga:
- wzmacnia apetyt,
- reguluje przemianę materii,
- działa odtruwający na wątrobę i ułatwia odnawianie jej tkanki,
- podnosi odporność zakażenia,
- działa uspokajająco,
- wzmacnia system nerwowy,
- wspomaga leczenie depresji,
- działa antyalergiczne,
- przeciwmiażdżycowo,
- wspomaga leczenie nadciśnienia,
- leczy stany zapalne,
- reguluje trawienie,
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi,
- działa przeciwzapalnie.