Zyskaj 10% dodatkowego rabatu! 1. Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.
Surowy Miód Akacjowy z okolic Zielonej Góry 400g
Opis
Miód akacjowy należy do tych, które najczęściej "poleca" się diabetykom. "Poleca" nie w tym sensie, że może stanowić zamiennik cukru o niskim indeksie glikemicznym. (IG miodu średnio jest niewiele mniejsze, niż czystej sacharozy - między 60 a 70). "Poleca się" na tej zasadzie, że jeśli diabetyk chciałby od czasu do czasu zjeść trochę miodu, to najlepiej takiego, który zawiera najwięcej fruktozy.
Zwykle najbardziej akacjowym (a więc zawierającym najwięcej fruktozy) będzie u nas ten spod Zielonej Góry, z nad Odry (z pasieki Kurpielów). Widać to na pierwszy rzut oka po kolorze i stopniu przezroczystości. W uproszczeniu można powiedzieć, że im jaśniejszy, im bardziej przezroczysty miód akacjowy, tym bardziej jest on akacjowy.
Jednak w tym roku mamy jak na razie dwa zdecydowanie bardziej akacjowe miody. Z Mazowsza i z pasieki od miodów drahimskich.
Jeśli więc z jakiegokolwiek powodu zależy Ci na miodzie, w którym fruktozy jest zdecysowanie więcej, niż glukozy, to polecamy w pierwszej kolejności właśnie te dwa powyższe akacjowe.
Jeśli jesteś diabetykiem, skonsultuj stosowanie miodu ze swoim lekarzem.
Przy okazji, chociaż surowy miód ma wysoki indeks glikemiczny, to czy wiesz, że są doniesienia, iż może on pomagać w stabilizacji cukru we krwi?
"Na podstawie zaprezentowanych wyników badań można stwierdzić, że przyjmowanie miodu przez osoby chore na cukrzycę, nawet w dużych dawkach (na osobę o masie 70 kg dawka miodu wynosiła od 70 do 175 g dziennie), prowadzi do obniżenia poziomu glukozy we krwi, wyrównuje przebieg choroby, a także zmniejsza masę ciała.
A zatem, choć stwierdzenie to może wydawać się kontrowersyjne, miód pomaga w ustabilizowaniu procesu chorobowego i jest produktem korzystnym dla osób chorych na cukrzycę.
Na ile stwierdzenie to jest prawdziwe, powinny odpowiedzieć dalsze badania kliniczne, z wytypowaniem odpowiedniej odmiany miodu (wydaje się, że dobre efekty powinno przynieść używanie miodu o wysokiej zawartości fruktozy), a także określenie, jakie typy cukrzycy są na tego rodzaju suplementację diety podatne." - pisali w magazynie "Pszczelarstwo" Prof. dr hab. BOGDAN KĘDZIA i mgr farm. Barbara E. Hołderna-Kędzia (pracownicy naukowi, członkowie Pszczelarskiego Towarzystwa Naukowego; zajmują się m.in. właściwościami farmakologicznymi, mikrobiologicznymi i leczniczymi produktów pszczelarskich i opublikowali kilkadziesiąt prac naukowych i cztery monografie).
Metryczka
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu): | Małe (350g-500g) |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Skład: | 100% miód pszczeli naturalny |
Surowy, raw, nieprzegrzewany? | Tylko takie sprzedajemy! |
Pokarm pszczół: | nektar kwiatów |
Rocznik | 2023 |
Pora roku | wiosenny |