


Miód dostarczają nam zaufane polskie pasieki.
Zyskaj 10% dodatkowego rabatu! 1. Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.
Pszczeli Pyłek Kwiatowy
Pyłek kwiatowy to niezwykłe bogactwo witamin, mikro i makroelementów, taka naturalna multiwitamina. Zbierany przez pszczoły z kwiatów (nie zawsze tych samych, z których zbierany jest nektar na miód, np. jest pyłek makowy, nie ma miodu z maku).
Pyłek Pszczeli Łąkowy z Pomorskiego 500g

Z roślin łąkowych oraz z lipy (rośliny łąkowe nie są nawożone oraz pryskane na polach, pyłek jest naturalny).
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Pyłek Pszczeli Łąkowy z Pomorskiego 170g

Z roślin łąkowych oraz z lipy (rośliny łąkowe nie są nawożone oraz pryskane na polach, pyłek jest naturalny).
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Pyłek Pszczeli Makowy z Pomorskiego 170g

Najwyższa zawartość związków polifenolowych. Duża ilość soli mineralnych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Pyłek Pszczeli Rzepakowy z Pomorskiego 170g

W pyłku rzepakowym wykryto sterol brassinolid, który powoduje śmierć komórek raka prostaty.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Pyłek Kwiatowy z pasieki Swojskie Miody 250g

Pasieka Jakuba Tutaja pozyskuje miód częściowo w okolicach Zalesia Górnego (woj. Mazowieckie), a głównie w regionie Gór Świętokrzyskich. Stąd pochodzi proponowany tu pyłek pszczeli.
Dostępność: brak towaru
Pyłek Kwiatowy z pasieki Swojskie Miody 400g

Pasieka Jakuba Tutaja pozyskuje miód częściowo w okolicach Zalesia Górnego (woj. Mazowieckie), a głównie w regionie Gór Świętokrzyskich. Stąd pochodzi proponowany tu pyłek pszczeli.
Dostępność: brak towaru
Mikronizowany Pyłek Pszczeli z Beskidu Śląskiego 500g

Nie dość, że pyłek z Beskidu Śląskiego, to jeszcze mikronizowany.
Dostępność: brak towaru
Pyłek pszczeli (bardzo smaczny!) z Borów Tucholskich 500g

Pięknie pachnie i wyjątkowo dobrze smakuje.
Dostępność: brak towaru
Pyłek Pszczeli z roślin motylkowych z Pomorskiego 170g

Pyłek z roślin motylkowych cechuje duża zawartość białka i bardzo duża żywotność pyłku (nawet 99%), co świadczy o jego wysokiej wartości odżywczej.
Dostępność: brak towaru
Pyłek Kwiatowy Faceliowy Pojezierze Drawskie 200g

Piękny fioletowy pyłek kwiatowy zebrany (przez pszczoły na Pojezierzu Drawskim) przede wszystkim z facelii.
Dostępność: brak towaru
Pyłek kwiatowy z pasieki od miodów Drahimskich 600g

Na terenie pozyskiwania pyłku praktycznie nie ma zanieczyszczenia środowiska: obszar ten położony jest między innymi na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Zestaw Pyłków Pszczelich 3x200g Maku, Rzepak, Oset i Słonecznik w kartoniku z rączką

Wyjątkowa możliwość porównania, jak smakuje pyłek z różnych roślin.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Na co dobry jest pyłek kwiatowy?
Oto kilka właściwości pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły:
- zwalcza niedokrwistość, poprawia wyniki morfologi krwi
- pomaga w leczeniu przewlekłych zapaleń wątroby
- poprawa strukturę anatomiczną i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, reguluje procesy przemiany materii
- wzmacnia system odpornościowy
- wzmacnia włosy i paznokcie
- obniża poziom cholesterolu oraz hamuje zlepianie się płytek krwi
- poprawia samopoczucie, działa uspokajająco
- poprawia ukrwienie tkanki nerwowej
- sprzyja długowieczności
- korzystnie działa w chorobach narządu wzroku
- pomaga w leczeniu stanów zapalnych prostaty oraz jej przerostu
- zwiększa wydzielanie insuliny
- koi ból kręgosłupa oraz mięśni
Jak spożywać pyłek kwiatowy?
Najpopularniejszym sposobem jest namoczyć na noc (lub po prostu na kilka godzin) w wodzie (nie gorącej!). I wypić taką zawiesinę rano. Pyłek dostępny w sprzedaży jest bowiem podsuszany (inaczej bardzo szybko by się zepsuł). Suchy jest twardy i średnio zdatny do spożycia. Jednak kiedy napęcznieje w wodzie jest przede wszystkim o wiele lepiej przyswajany przez nasz organizm.
Niektórzy pyłek mielą i posypują nimi płatki śniadaniowe lub musli. Ale uwaga, mielić trzeba pulsacyjnie, aby wysoką temperaturą nie zniszczyć wartości tego pszczelego daru. No i trzeba lubić ten smak (jak się pije duszkiem namoczone na noc, to smak nie ma znaczenia).
A smak pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły bywa różny. Od dość słodkiego, lekko mlecznego (dla większości osób - zwłaszcza dzieci - najsmaczniejszym pyłkiem jest rzepakowy lub ogólnie pyłek w odcieniach żółtego) przez lekko winny, kwaskowaty, po dość ostry i gorzki.
Można do zalanego wodą pyłku dodać dla smaku miodu (najlepiej od razu po zalaniu: po pierwsze miód się łatwiej rozpuści, po drugie namaczanie miodu w wodzie zwiększa jego właściwości antybiotyczne wielokrotnie). W sprzedaży mamy również gotowe mieszanki pyłek z miodem. Idealne zwłaszcza dla dzieci oraz osób wiekowych.
Nie ma zgodności co do optymalnej dziennej ilości, w jakiej należy stosować pyłek. Najczęściej jest mowa o (stołowej) łyżce lub dwóch.
Jeszcze wartościowszą (ale dużo droższą i trudniej dostępną) "odmianą" pyłku jest pierzga pszczela.


