• DOSTAWA już od 5,99 zł

"Nasze" pasieki
Miód dostarczają nam zaufane polskie pasieki.

Zyskaj 10% dodatkowego rabatu! 1. Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.

Pszczeli Pyłek Kwiatowy

Pyłek kwiatowy to niezwykłe bogactwo witamin, mikro i makroelementów, taka naturalna multiwitamina. Zbierany przez pszczoły z kwiatów (nie zawsze tych samych, z których zbierany jest nektar na miód, np. jest pyłek makowy, nie ma miodu z maku).

Pyłek pszczeli wielokwiatowy z Lubelszczyzny 500g

Pyłek pszczeli wielokwiatowy z Lubelszczyzny 500g
Pyłek pszczeli wielokwiatowy z Lubelszczyzny 500g

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

59,85 zł

Cena regularna: 63,00 zł

szt.
  • promocja

Pyłek pszczeli (głównie gryczany!) z Lubelszczyzny 500g

Pyłek pszczeli (głównie gryczany!) z Lubelszczyzny 500g
Pyłek pszczeli (głównie gryczany!) z Lubelszczyzny 500g

Naturalna multiwitamina.

Dostępność: brak towaru

Cena:

63,00 zł

Pyłek pszczeli z Lubelszczyzny 200g

Pyłek pszczeli z Lubelszczyzny 200g
Pyłek pszczeli z Lubelszczyzny 200g

Naturalna multiwitamina.

Dostępność: brak towaru

Cena:

24,00 zł

Na co dobry jest pyłek kwiatowy?

Oto kilka właściwości pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły:

  • zwalcza niedokrwistość, poprawia wyniki morfologi krwi
  • pomaga w leczeniu przewlekłych zapaleń wątroby
  • poprawa strukturę anatomiczną i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, reguluje procesy przemiany materii
  • wzmacnia system odpornościowy
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • obniża poziom cholesterolu oraz hamuje zlepianie się płytek krwi
  • poprawia samopoczucie, działa uspokajająco
  • poprawia ukrwienie tkanki nerwowej
  • sprzyja długowieczności
  • korzystnie działa w chorobach narządu wzroku
  • pomaga w leczeniu stanów zapalnych prostaty oraz jej przerostu
  • zwiększa wydzielanie insuliny
  • koi ból kręgosłupa oraz mięśni 

Jak spożywać pyłek kwiatowy?

Najpopularniejszym sposobem jest namoczyć na noc (lub po prostu na kilka godzin) w wodzie (nie gorącej!). I wypić taką zawiesinę rano. Pyłek dostępny w sprzedaży jest bowiem podsuszany (inaczej bardzo szybko by się zepsuł). Suchy jest twardy i średnio zdatny do spożycia. Jednak kiedy napęcznieje w wodzie jest przede wszystkim o wiele lepiej przyswajany przez nasz organizm.

Niektórzy pyłek mielą i posypują nimi płatki śniadaniowe lub musli. Ale uwaga, mielić trzeba pulsacyjnie, aby wysoką temperaturą nie zniszczyć wartości tego pszczelego daru. No i trzeba lubić ten smak (jak się pije duszkiem namoczone na noc, to smak nie ma znaczenia).

A smak pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły bywa różny.  Od dość słodkiego, lekko mlecznego (dla większości osób - zwłaszcza dzieci - najsmaczniejszym pyłkiem jest rzepakowy lub ogólnie pyłek w odcieniach żółtego) przez lekko winny, kwaskowaty, po dość ostry i gorzki.

Można do zalanego wodą pyłku dodać dla smaku miodu (najlepiej od razu po zalaniu: po pierwsze miód się łatwiej rozpuści, po drugie namaczanie miodu w wodzie zwiększa jego właściwości antybiotyczne wielokrotnie). W sprzedaży mamy również gotowe mieszanki pyłek z miodem. Idealne zwłaszcza dla dzieci oraz osób wiekowych.

Nie ma zgodności co do optymalnej dziennej ilości, w jakiej należy stosować pyłek. Najczęściej jest mowa o (stołowej) łyżce lub dwóch.

Jeszcze wartościowszą (ale dużo droższą i trudniej dostępną) "odmianą" pyłku jest pierzga pszczela.

Sonda
Jakiej konsystencji wolisz miód?
Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium