Miód Tymiankowy Polski
Gdyby miód tymiankowy w Polsce dało się zbierać tak łatwo jak gryczany, lipowy czy akacjowy, z pewnością byłby równie dostępny i lubiany (a przy tym miałby niższą cenę).
Warto po niego sięgnąć nie tylko ze względu na walory smakowe. Miód tymiankowy, jako jeden z nielicznych, ma działanie antyalergiczne, dlatego sprawdza się w łagodzeniu objawów alergii.
Po miód z nektaru kwiatów tymianku powinny sięgnąć również osoby, które chcą zwiększyć odporność, złagodzić objawy przeziębienia czy wesprzeć pracę układu trawiennego.
Jak powstaje miód tymiankowy?
Miód tymiankowy jest miodem letnim, gdyż pszczoły zbierają nektar od czerwca do początku lipca. Ta odmiana pozyskiwana jest z kwiatów tymianku właściwego (Thymus vulgaris L.), znanego również jako macierzanka tymianek lub macierzanka zwyczajna. Roślina ta naturalnie występuje w zachodniej części Morza Śródziemnego (Hiszpania, Francja, Włochy), a także w Grecji i Turcji – najczęściej na podłożu wapiennym, w miejscach skalistych i suchych. Uprawy tymianku znajdują się natomiast w wielu regionach świata, w tym także w Polsce. Krystalizacja miodu tymiankowego przebiega w ciągu 4-18 miesięcy.
Miód tymiankowy – nie tylko grecki
Niektóre miody kojarzone są z konkretnymi regionami świata. Do takich produktów zaliczamy miód tymiankowy, popularny szczególnie w Grecji, Hiszpanii i Włoszech. Jednak wcale nie trzeba sięgać po miód tymiankowy grecki, by spróbować tego rarytasu – nasze lokalne pasieki też produkują tę odmianę! Ze względu na ograniczone występowanie upraw tymianku jest to jednak miód niszowy. Do naszego sklepu trafia ograniczona liczba słoików z polskich pasiek, dlatego warto się pospieszyć, jeśli jeszcze w tym sezonie chcesz spróbować prawdziwego miodu tymiankowego!
Cechy miodu tymiankowego
Miód tymiankowy polski ma kolor ciemnobursztynowy z odcieniem pomarańczowo-czerwonym lub rubinowym. Ze względu na charakterystyczny odcień patoki miód tymiankowy bywa nazywany „miodem ognistym” lub „miodem czerwonym”. Po skrystalizowaniu miód z kwiatów tymianku staje się jaśniejszy, pomarańczowo-bursztynowy. Tym, co wyróżnia miód tymiankowy, jest jego unikalny wyrazisty smak z wyczuwalną ziołową nutą i przyjemny aromat.
Nie jest to miód tak specyficzny w smaku jak fenkułowy lub kasztanowy. A równocześnie wyraźnie czujesz, że to miód tymiankowy (co nie jest regułą w miodach odmianowych – konia z rzędem temu, kto wyczuje w smaku lub zapachu, że ten miód jest z nektaru kminku, a ten z nektaru dynii).
Co znajdziemy w miodzie tymiankowym?
Miód tymiankowy wyróżnia się wysoką zawartością fruktozy, dlatego jest polecany osobom z cukrzycą. Aczkolwiek zwłaszcza przy okazji takich zagadnień pamiętaj, że naturalny miód jest z ula, a nie z fabryki, co oznacza, że tylko pszczoła wie, co jest w słoiku. Odmianowość miodu nie jest czymś, co można traktować jak listę składników na opakowaniu kosmetyków lub batonika. Nie da więc jednoznacznie określić, o ile więcej fruktozy niż glukozy zawiera dany miód tymiankowy.
Ta odmiana świetnie nadaje się do wypieków (jeśli komuś nie szkoda przegrzewać tak wartościowego miodu!) i potraw, a przy tym pobudza apetyt. Tę odmianę cechuje również wysoka zawartość aminokwasów, takich jak seryna, tyrozyna i lizyna. Występują w nim także alkaloidy chinolinowe, które mają działanie antynocyceptywne, czyli łagodzące ból. Ponadto w miodzie tymiankowym znajdziemy składniki mineralne (wapń, żelazo, selen, mangan, fosfor, potas, cynk, miedź), witaminy z grupy B oraz witaminy A i C. Dzięki zawartości olejku tymiankowego miód wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybostatyczne.
Właściwości miodu tymiankowego
Na co pomaga miód tymiankowy? Najpopularniejsze właściwości miodu z nektaru kwiatów tymianku to:
- Właściwości antyalergiczne – dzięki wysokiej zawartości kwercetyny (jeden z nielicznych miodów o takich właściwościach),
- właściwości silnie antyoksydacyjne,
- dowiedzione naukowo właściwości antynowotworowe,
- działanie bakteriobójcze i grzybobójcze,
- działanie moczopędne, wiatropędne, napotne, pobudzające apetyt,
- pomocny w leczeniu schorzeń układu oddechowego, przede wszystkim stanów zapalnych gardła, oskrzeli, płuc i zatok,
- pomocny w leczeniu przeziębienia, grypy i anginy,
- pomocny przy wzdęciach, zaburzeniach trawienia, nieżycie żołądka, podrażnieniach jelit, dolegliwościach wątrobowych, biegunce,
- wzmacnia system odpornościowy,
- pomocny w leczeniu robaczycy, lamblii i tasiemca,
- wspiera leczenie niedokrwistości i krwawień wewnętrznych,
- pomocny w zaburzeniach cyklu miesiączkowego i jako środek łagodzący bolesne miesiączki,
- polecany dla dzieci słabych, wyczerpanych nerwowo, z krzywicą.
Miód tymiankowy nie jest ziołomiodem!
Oprócz miodu tymiankowego w ofercie pasiek i sklepów pszczelarskich dostępne są również ziołomiody tymiankowe. Należy jednak wiedzieć, że są to dwa zupełnie różne produkty. Miód tymiankowy polski jest produkowany z nektaru, który pszczoły pozyskują z kwiatów macierzanki zwyczajnej (Thymus vulgaris L.). Z kolei ziołomiód tymiankowy NIE JEST miodem – pszczoły są podkarmiane ekstraktem pochodzącym z tymianku. Ziołowy ekstrakt podaje się pszczołom, które dodają do niego enzymy i przerabiają na ziołomiód. Taki produkt nie jest więc miodem – są to naturalnie zakonserwowane zioła. Nie jest to też prosta mieszanka ziół zalanych miodem.
Miód tymiankowy – jak zrobić miksturę na przeziębienie?
Jeśli chodzi o miód tymiankowy, w internecie bardzo często pada pytanie o to, jak zrobić miksturę na przeziębienie z wykorzystaniem tymianku. Otóż w takiej mieszance możemy zastosować dowolny miód nektarowy lub spadziowy, choć wybierając miód tymiankowy, możesz liczyć na lepsze właściwości mikstury.
Wszystko, czego potrzebujesz to miód, gałązki świeżego tymianku, cytryna i słoik. Cytrynę kroimy, wkładamy do słoika, dodajemy miód, zakręcamy słoik i odstawiamy na noc. Następnego dnia tymianek wrzucamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie za pomocą sitka oddzielamy tymianek od płynu – tymiankową wodę dodajemy do słoika z miodem i cytryną. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, a po tym czasie za pomocą sitka usuwamy cytrynę z mikstury. Syrop przechowujemy w lodówce i w przypadku przeziębienia stosujemy 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.
Regionalne miody tymiankowe z polskich pasiek
Wszystkie miody tymiankowe dostępne w naszym sklepie to produkty polskie, bioaktywne, surowe i albo w ogóle niepodgrzewane, albo starannie dekrystalizatowane w temperaturze do około 40 stopni Celsjusza. Choć nasza oferta obejmuje również ziołomiody, miód tymiankowy nie zalicza się do tej kategorii. Zaopatrujemy nasz sklep w regionalne miody z nektaru kwiatów tymianku pochodzące z tych części Polski, w których są odpowiednio duże areały upraw ziół (głównie Kujawy i Wyżyna Lubelska). Kupując u nas, masz 100% pewność, że nabywasz prawdziwy miód tymiankowy, a nie ziołomiód.
dostawa od 5,90 zł