• DOSTAWA już od 5,99 zł

Produkt dnia
"Nasze" pasieki
Miód dostarczają nam zaufane polskie pasieki.

Zyskaj 10% dodatkowego rabatu! 1. Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.

Miód Spadziowy Iglasty Polski

Spadziowy miód, ze względu na jego rzadkość występowania raz nasycenie wartościowymi składnikami, jest o wiele droższy od innych miodów, mimo to cieszy się największym uznaniem wśród koneserów i pszczelarzy.

Surowy Miód Spadziowy Iglasty z Roztoczańskiego Parku Narodowego 1000g

Surowy Miód Spadziowy Iglasty z Roztoczańskiego Parku Narodowego 1000g
Surowy Miód Spadziowy Iglasty z Roztoczańskiego Parku Narodowego 1000g

Z okolic Zwierzyńca. Spadź głównie ze świerku i modrzewia. 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

99,00 zł

szt.

Miód ze spadzi iglastej stosowany jest w Niemczech u górników zatrudnionych w kopalniach uranu. Stwierdzono, że przeciwdziała on napromieniowaniu w większym stopniu, niż miody nektarowe. A to tylko przykład jego licznych prozdrowotnych właściwości! Z ich powodu uznawany jest za jeden z najszlachetniejszych miodów. Miód królewski, miód papieski - tak o nim mówią. Zbierany w najczystszych lasach. I nie co roku. Czasem. Wtedy, kiedy natura ześle pszczołom jako pokarm spadź.

Jak powstaje miód spadziowy iglasty?

Owady takie jak mszyce, miodówki i czerwce żerują na drzewach i wydzielają słodką substancję nazywaną spadzią. Wabi ona pszczoły, dla których może być pokarmem zamiast nektaru kwiatów. 

Ze względu na rodzaj stanowiącej pszczeli pokarm spadzi wyróżniamy: miód spadziowy iglasty pozyskiwany najczęściej ze świerków lub jodeł, rzadziej z sosen i modrzewiu (a nawet z tui) oraz - jak łatwo się domyśleć - miód spadziowy liściasty (otrzymywany z drzew liściastych).

Ze względu na termin zbioru miód spadziowy może być wiosenny lub letni (pozyskiwany w okresie od maja do sierpnia czasem nawet września).

Miód spadziowy iglasty właściwości zdrowotne ma tak liczne, że można go nazwać miodowym panaceum

Ten słodki produkt pszczeli jest wyjątkowy pod względem swojego składu i właściwości leczniczych. Obfituje w bogactwo wartości odżywczych. 

W odróżnieniu od miodów nektarowych posiada dwukrotnie większą zawartość białek, enzymów i aminokwasów, a także od 4 do 9 razy więcej biopierwiastków. Zawiera w łatwo przyswajalnej postaci związki żelaza, cynku, miedzi i boru. Spadziowy miód jest również dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu, manganu, sodu, fosforu, siarki i kobatlu. A także - to cecha tylko miodów spadziowych - srebra, cyny, molibdenu i wanadu.

Tak jak miody nektarowe spadziowy zawiera niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. 

Dzięki tym wszystkim składnikom chętnie stosowany jest w profilaktyce zdrowotnej oraz leczeniu wielu dolegliwości i schorzeń (ma chyba - spośród wszystkich miodów - najszersze spektrum oddziaływania).

Ze względu na właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne łagodzi kaszel i znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia zapalenia płuc, zapalenia oskrzeli, astmy oskrzelowej, gruźlicy - w ogóle poleca się go w różnych schorzeniach dolnych dróg oddechowych.

Miód spadziowy działa dobroczynnie także w przypadku chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca czy zakrzepica żylna, a nawet (ze względu na zawartość cennych olejków eterycznych) nerwica serca.

Zaleca się jego stosowanie osobom po przebytych operacjach i w trakcie rekonwalescencji. Doskonale łagodzi skutki zmęczenia i osłabienia oraz jest zalecany do spożywania przy anemii. 

Miód ten wykazuje także właściwości antystresowe – łagodzi stany napięcia nerwowego i pomaga w walce z bezsennością.

Dodatkowo dzięki zawartości składników odżywczych spadziowy miód wpływa pozytywnie na przemianę materii, a jego łagodne właściwości przeczyszczające (substancje żywiczne) i lekko zapierające (garbniki pochodzenia roślinnego) są pomocne przy problemach z zaparciami i biegunkami, a także przy zapaleniach jelit.

Liczni eksperci od apiterapii (zwłaszcza amerykańscy) sugerują miód spadziowy w przypadku chorób takich jak cukrzyca.

Dodatkowo stosuje się go przy zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, kamicy nerkowej i zapaleniu prostaty. Działa wspomagająco w chorobach reumatycznych. 

Miód spadziowy iglasty, ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, może być wykorzystywany do użytku zewnętrznego: oczyszcza rany i przyspiesza gojenie się ran, odmrożeń czy oparzeń. W domowej apteczce służy, jako środek do leczenia czyraków, krost, liszajów czy ropni. 

Miód spadziowy iglasty – oryginalny smakołyk pachnący lasem

Spadziowy iglasty należy do miodów ciemnych. Przed krystalizacją może być szarozielonkawy, brązowy, ciemnoszary, a nawet czarny. (Porównując kolory różnych miodów pamiętaj o fizyce: im mniejszy słoik, tym optycznie jaśniejszy wydaje się w nim płynny miód).

Z kolei po skrystalizowaniu brązowy kolor wpada w ciemnoszary lub brunatnozielony. (Dzieje się to za sprawą glonów, głównie zielenic, które zawierają chlorofil, nadający miodom zielonkawą barwę). 

Spadziowy miód jest często bardziej lepki i gęsty oraz cięższy niż miody nektarowe. 

Krystalizuje różnie. Zwykle dość trudno (najszybciej krystalizuje miód ze spadzi świerkowej), często nierównomiernie. Może mieć niejednorodną konsystencję. Może się rozwarstwić (na górze utrzymuje płynną konsystencję, reszta zamienia się w ciało stałe).

Jego smak jest generalnie mało słodki (jak na miód), często z charakterystycznym korzennym, cierpkim posmakiem. Zdarzają się również miody o kwaśnym lub gorzkawym smaku, lekko słonym lub lekko orzechowym.

Od rodzaju drzew, z których jest pozyskiwany miód spadziowy zależy także zapach (decydująca jest ilość i rodzaj olejków eterycznych). Może on być lekko korzenny, żywiczny, niekiedy lekko orzechowy lub przypominający melasę. 

Warto pamiętać, że ludzie bardzo różnie, bardzo indywidualnie odbierają zarówno smak, jak i zapach. Dla jednych spadziowy ma najpiękniejszy aromat, dla drugich najbrzydszy. Jak zawsze: nic nie zastąpi samodzielnej degustacji.

Miód spadziowy iglasty w domowej kuchni

Ze względu na specyficzny smak miód spadziowy iglasty niekoniecznie przypadnie do gustu dzieciom. Jednakże dla znawców miodów i wielbiciel bardziej wyrafinowanych smaków będzie ciekawym dodatkiem zarówno do mleka, herbaty czy alkoholi. 

Dobrze komponuje się z herbatami ziołowymi. W ogóle dzięki jego właściwościom prozdrowotnym zaleca się stosowanie go do wszelkich napojów zamiast białego cukru. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli ktoś preferuje miód jako po prostu słodzik i nie chce zmieniać smaku napoju, to spadziowy nie będzie dobry wyborem, ponieważ ma on swój smak. Doskonale łączy się za to z cięższymi korzennymi i orzechowymi ciastami, a także deserami owocowymi. 

Tworzy idealne połączenia z cytrusami, goździkami i cynamonem.

Miód spadziowy iglasty to także obowiązkowy składnik sosów miodowo-musztardowych dla fanów polskiej, wyrazistej i sytej kuchni.  

Jest także idealny dla przyrządzenia miodowych glazur i marynat do potraw z drobiu, wieprzowiny i dziczyzny, które nadają mięsu kruchości, soczystości i niepowtarzalnego aromatu. 

Dzięki różnorodnym zastosowaniom i właściwościom prozdrowotnym spadziowy miód na prezent dla siebie lub innych jest pomysłem znakomitym.

Sonda
Jakiej konsystencji wolisz miód?
Bestsellery
Zioło-miód Lawendowy 300g
Zioło-miód Lawendowy 300g

42,12 zł

Cena regularna: 46,80 zł

szt.
Świeczka tealight z wosku pszczelego
Świeczka tealight z wosku pszczelego

3,99 zł

szt.
Surowy Miód Lipowy z Roztocza 1000g
Surowy Miód Lipowy z Roztocza 1000g

59,85 zł

Cena regularna: 63,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium