• DOSTAWA już od 5,99 zł

Produkt dnia
"Nasze" pasieki
Miód dostarczają nam zaufane polskie pasieki.

Zyskaj 10% dodatkowego rabatu! 1. Zapisz się na nasz newsletter i otrzymasz kod rabatowy. Zniżki sumują się! Kliknij po szczegóły.

Miód Gryczany Polski

Specyficzny smak i aromat, ciemnobrunatny kolor, wspaniałe właściwości – oto naturalny miód gryczany, czyli jeden z najczęściej wybieranych rodzajów miodu. Mimo tego, że głębokim smakiem i mocnym aromatem wyróżnia się na tle bardzo popularnych złocistych wariantów wielokwiatowych czy lipowych, ma wielu zwolenników, którzy doceniają bogactwo wrażeń, jakie oferuje. Sprawdź, czym wyróżnia się miód gryczany i na co pomaga.

Jak powstaje miód gryczany?

Miód gryczany powstaje z nektaru, który pszczoły pozyskują z białych lub różowych kwiatów gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench). Jest to bardzo dobry pożytek miododajny, kwitnący od lipca do sierpnia. Gryka zwyczajna nie wymaga specjalnych warunków glebowych, lecz jest ciepłolubna i wrażliwa nawet na niewielkie przymrozki. Z tej samej rośliny produkuje się kaszę, płatki, otręby i mąkę.

Pojedynczy kwiat gryki wydziela 0,1 mg nektaru, co oznacza, że z 1 hektara gryki pozyskuje się ok. 70 kg miodu. Ze względu na to, że kwiat gryki żyje bardzo krótko, pszczoły na zebranie nektaru mają zaledwie 5-6 godzin. 

Miód gryczany – właściwości

Wymieniając właściwości miodu gryczanego, nie można pominąć przede wszystkim właściwości antybakteryjnych – jest naturalnym antybiotykiem. Dlatego to jeden z najlepszych dodatków do herbaty na przeziębienie! Dzięki temu, że wzmacnia kruche naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i zapobiega występowaniu obrzęków, miód gryczany jest również polecany na stawy. Ponadto, wspomaga usuwanie toksyn w wątrobie i dobrze działa na układ trawienny. Jeśli zmagasz się z niestrawnością i bólami brzucha, zastosuj kurację z jednej łyżeczki dziennie rozpuszczonej w szklance wody.

Miód gryczany – najważniejsze właściwości:

  • dzięki dużej zawartości rutyny wspiera leczenie miażdżycy, choroby wieńcowej i nadciśnienia tętniczego,
  • przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi,
  • wspiera leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wzmacnia odporność,
  • wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, szczególnie chorób płuc,
  • przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości,
  • wspomaga leczenie nerwicy wegetatywnej, na przykład nerwicy serca i żołądka,
  • chroni i odtruwa wątrobę,
  • wspiera pracę układu krążenia i wzmacnia kruche naczynia krwionośne,
  • pomaga w zapaleniach nerek i opłucnej, a także w leczeniu jaskry, osłabionego wzroku, słuchu i pamięci,
  • pomaga w stanach wyczerpania organizmu,
  • wspomaga terapię przeciwnowotworową,
  • wykazuje aktywność antybiotyczną, zwłaszcza wobec gronkowca złocistego i pałeczek Escherichia coli,
  • wzmacnia organizm po zabiegach operacyjnych z utratą krwi oraz po długich i wyczerpujących chorobach.

Lista właściwości zdrowotnych miodu gryczanego jest bardzo długa, dlatego warto wprowadzić ten produkt pszczeli do codziennej diety – jako zamiennik cukru, dodatek do ciast lub składnik zdrowych napojów. 

Cechy miodu gryczanego

Miód gryczany polski jest uznawany za najciemniejszy ze wszystkich miodów: jego barwa jest ciemnoherbaciana lub brunatna, z czerwonawym odcieniem. Jeśli jest przechowywany w miejscu z dostępem do światła, stopniowo staje się ciemnobrunatny, prawie czarny. Nie da się więc go pomylić z żadnym innym.

Krystalizacja miodu gryczanego przebiega stosunkowo wolno i trwa około 2-3 miesiące. W trakcie krystalizacji miód przybiera kolor brązowy. Ta odmiana często krystalizuje nierównomiernie i rozwarstwia się na warstwę dolną krystaliczną oraz górną płynną. W temperaturze 10-14°C krystalizuje się równomiernie, dlatego warto przechowywać słoik z miodem gryczanym w chłodnym i zacienionym miejscu. Po krystalizacji konsystencja miodu gryczanego jest niejednolita i gruboziarnista. Norma Polska dopuszcza występowanie warstwy płynnego miodu na jego powierzchni.

Smak miodu z kwiatów gryki jest uznawany za bardzo charakterystyczny: ostry, słodki, korzenny i lekko piekący, niekiedy porównywany do smaku melasy.

Zapach miodu gryczanego najczęściej określany jest jako aromatyczny, intensywny i przyjemny, z długo utrzymującym się aromatem kwiatów gryki. 

Co znajdziemy w miodzie gryczanym?

To bardzo zdrowy i odżywczy produkt, który daje nam sama natura. Warto go spożywać chociażby ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy (warto zapamiętać – im ciemniejsza barwa miodu płynnego, tym więcej przeciwutleniaczy). Dzięki temu polecamy również stosowanie go jako kosmetyku, na przykład w formie maseczki na twarz – poza tym, że działa odmładzająco, to nawilża ją, wygładza i koi. Zawiera też flawonoidy, olejki eteryczne oraz niewielkie ilości witamin (C, B, PP), biopierwiastków (fosfor, miedź, cynk, jod, bor, nikiel, kobalt) i mikroelementów (magnez, żelazo). Dzięki wysokiej zawartości choliny (witamina B4) chroni organizm przed skutkami jej niedoborów – uszkodzeniem wątroby i nerek. 

Ponadto miód gryczany często wyróżnia się wysoką zawartością fruktozy, glukozy i kwasów organicznych. Świeży miód gryczany może zawierać ok. 51,6% fruktozy, 46,59% glukozy i zaledwie 0,27% sacharozy (aczkolwiek te proporcje mogą być różne w zależności od roku i pasieki). Znajdziemy w nim także sporo białka i enzymów oraz rutyny, która odpowiada za oczyszczanie i uszczelnianie naczyń – z tego względu miód gryczany zalecany jest w miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym i chorobie wieńcowej. 

W białku miodu gryczanego znajdziemy takie aminokwasy jak kwas asparaginowy, kwas glutaminowy i leucyna. Z dziewięciu niezbędnych aminokwasów egzogennych (niesyntetyzowanych przez organizm) w białku miodu z kwiatów gryki znajduje się ich osiem, w tym walina, treonina, fenyloalanina czy wspomniana już leucyna. Miód gryczany uznawany jest za najbogatszy w enzymy polski miód. 

Miód gryczany w domowej kuchni

Planujesz kupić miód gryczany i zastanawiasz się, jak go spożywać? Dzięki charakterystycznemu korzennemu smakowi miód gryczany rewelacyjnie sprawdza się w kuchni, zwłaszcza do przygotowywania wypieków, potraw i nalewek. Miód z kwiatów gryki podkreśla walory smakowe wypieków, dlatego jest szczególnie popularny w sezonie bożonarodzeniowym, kiedy wielu z nas piecze pierniki

Ze względu na swój korzenny, ostry, lekko piekący smak jest równie chętnie wybierany jako składnik miodów pitnych. Miód gryczany sprawdzi się też na kanapkach i tostach oraz jako składnik marynat do mięs, jogurtów, owsianek i deserów. Warto go także wprowadzić do całorocznej profilaktyki (nie tylko w sezonie grypowym!), rozpuszczając łyżkę miodu w szklance letniej wody każdego wieczoru. Taką miksturę wypijamy na czczo po przebudzeniu. Na zdrowie!

Czy miód z gryki może być stosowany przez cukrzyków? 

Miód gryczany a cukrzyca to zagadnienie, które budzi sporo pytań wśród osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód gryczany jest polecany chorym na cukrzycę insulinoniezależną. 

Przeciwwskazania obejmują natomiast diabetyków z cukrzycą typu 1, a także niemowlęta, osoby uczulone na produkty pszczele i osoby z nietolerancją fruktozy lub fruktozemią. 

To teoretycznie. W praktyce bowiem nie można być pewnym proporcji fruktozy do glukozy w danej partii miodu. Nie jest to produkt z fabryki. Dużo pewniejszy będzie miód akacjowy. Z większą precyzją można ocenić, że jest wysokoodmianowy – im jaśniejszy, tym bardziej akacjowy (czyli zawiera więcej fruktozy w stosunku do glukozy).

Należy oczywiście pamiętać o tym, by spożywać miód gryczany w rozsądnych ilościach – dotyczy do zarówno cukrzyków, jak i osób zdrowych. 

Regionalne miody gryczane z polskich pasiek

Oferujemy miody gryczane pochodzące z różnych regionów Polski od zaufanych pszczelarzy – na przykład z Lubelszczyzny, z Mazur, z Wielkopolski. Są niefiltrowane, w pełni naturalne, dzięki czemu każda partia z innego ula może nieco się różnić – jest wyjątkowa! Dostępny jest nawet wariant pochodzący z gryki hodowanej na własnym polu pszczelarza – dzięki temu jakość produktu jest dopracowana od początku do końca. Pszczoły w naszych zaprzyjaźnionych pasiekach są szczęśliwymi pszczołami – nie są dokarmiane cukrem i nadmiernie eksploatowane, więc owoce ich pracy są wysokiej jakości, zdrowe i zdecydowanie warte spróbowania!

Ile kosztuje polski miód gryczany? Cena zależy od konkretnej pasieki, choć z reguły jest to między 50 a 70 zł za 1000 g. Jeśli do tej pory nie próbowaliście miodu gryczanego, w naszym sklepie znajdziecie też mniejsze słoiczki, nawet po 250 g. Polecamy miód gryczany wszystkim osobom, które cenią miody o wyrazistym, ostrym, lekko piekącym smaku i cudownych właściwościach zdrowotnych.

Opcje przeglądania
Słoiki (dokładna waga netto jest w nazwie produktu):
Kraj pochodzenia:
Pokarm pszczół:
Rocznik
Sonda
Jakiej konsystencji wolisz miód?
Bestsellery
Zioło-miód Lawendowy 300g
Zioło-miód Lawendowy 300g

42,12 zł

Cena regularna: 46,80 zł

szt.
Świeczka tealight z wosku pszczelego
Świeczka tealight z wosku pszczelego

3,99 zł

szt.
Surowy Miód Lipowy z Roztocza 1000g
Surowy Miód Lipowy z Roztocza 1000g

59,85 zł

Cena regularna: 63,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium